Tratnik tokrat na koleščkih

V nedeljo je bil v Podnanosu pravi praznik tekaške rekreacije. Prvič sta moči združila Planinsko društvo Podnanos in Tekaško smučarski klub Nanos in hkrati priredila gorsko tekaški in rolkarski vzpon do lovske koče na Nanosu, kamor sta prva pritekla Stanko Janžekovič in Marko Tratnik .

Na Nanos so se tokrat prvič povzpeli tudi rolkarji. Foto: Jernej Jež
Na Nanos so se tokrat prvič povzpeli tudi rolkarji. Foto: Jernej Jež

PODNANOS > Osrednji dogodek je bil že 22. gorski tek Fabjana Furlana za primorski pokal. Kar 91 tekačev se je zagrizlo v 5,7 kilometra dolgo in strmo planinsko pot proti lovski koči na Nanosu, do katere je bilo treba premagati 700 višinskih metrov vzpona. V lepih razmerah, v katerih je odstopil le en tekmovalec, je na vrh prvi pritekel član Atletskega društva Železniki Stanko Janžeković. Pot, ki za navadne smrtnike traja dobri dve uri, je premagal v 31 minutah in 35 sekundah. Za njim sta se zvrstila tekača domačega Nanosa Simon Alič (32,25) in Nejc Lokar (32,49).

Vrstni red na zmagovalnem odru bi bil verjetno drugačen, če bi se v boj vključil to sezono eden najboljših slovenskih gorskih tekačev, prvo ime Nanosa, Marko Tratnik, ki pa je zmago pobral drugje. Marko je namreč tudi tekmovalno uspešen član Tekaško smučarskega kluba Nanos, ki v okolici turistične kmetije Abram pozimi skrbi za lepo urejene smučine. Prav ta klub je sočasno do koče - seveda po asfaltirani cesti - organiziral prvi rolkarski vzpon za Tinetov memorial in s Tratnikom kot številko ena. Kot najboljši rolkar je 8100 metrov klanca s 600 metri višinske razlike premagal v 34 minutah in 58 sekundah in za sabo krepko pustil preostalo 18-člansko konkurenco iz domačega, tržaškega in idrijskega smučarsko-tekaškega kluba. Drugo mesto je osvojil Jernej Jež (41,15), tretje pa Simon Tratnik (43,22).

91

tekačev je premagalo 700 višinskih metrov vzpona

Ženski junakinji dneva sta bili članici Nanosa, gorska tekačica Klementina Lemut in rolkarica Jasmina Munih. Klementina je s časom 35,22 pustila za sabo večino moških tekačev, posebej pomembno pa je bilo, da je ugnala Gorenjko Varinejo Drašler (Šmarnogorska naveza, 36,45). Tretje mesto je osvojila članica Nanosa Veronika Krečič (38,26). Na krajših progah so tekli tudi dečki in deklice. Najhitrejša sta bila domačin Jan Vidrih in članica tolminskega Posočja Anuška Gruden.

Na rolkah je Jasmina Munih s progo opravila v manj kot 52 minutah (51,21). Druga je bila Isabel Cossuta iz tržaške Mladine (52,44), tretja pa članica Tekaško smučarskega kluba Idrija Lana Šuligoj (54,07).

Za telesno odlično pripravljene se bo gorska tekaška sezona nadaljevala 2. novembra s Tekom treh vrhov. Start bo v Solkanu, prijave in informacije pa so na voljo na spletnem naslovu http://trail3v.eu/sl/. Za širši krog ljubiteljev tekaške rekreacije bo primernejši Tekaški pozdrav jeseni na Krasu, ki bo 9. novembra v Sežani.


Najbolj brano