Superračunalniki tudi za manjša podjetja

Na sedežu podjetja Arctur je potekalo dvodnevno izobraževanje za partnerje v evropskem projektu SME/HPC, ki spodbuja sodelovanje med gospodarstvom in visokošolskimi institucijami. Njegov cilj je izboljšanje ozaveščenosti malih in srednjih podjetij o inovativnem potencialu superračunalniških storitev.

Arctur, kjer je potekalo usposabljanje, v projektu sodeluje zaradi 
praktičnega znanja in izkušenj pri sodelovanju s podjetniki. Foto: Arctur
Arctur, kjer je potekalo usposabljanje, v projektu sodeluje zaradi praktičnega znanja in izkušenj pri sodelovanju s podjetniki. Foto: Arctur

NOVA GORICA > Z dogodkom, poimenovanim On the job experience, ki je minuli četrtek in petek potekal na sedežu podjetja Arctur, se je zaključilo usposabljanje, ki je pred tem potekalo na britanski univerzi Northumbria Newcastle. Dogodka so se udeležili predstavniki partnerjev iz različnih evropskih držav. Večinoma je šlo za akademsko osebje, ki v svojih institucijah uvaja programe izobraževanja in usposabljanja na področju superračunalniških storitev. Predstavili so jim konkretne primere reševanja sodobnih izzivov s pomočjo HPC (high performance computing) tehnologij.

Udeleženci iz Romunije, Velike Britanije, Irske, Moldavije, Nemčije in Slovenije bodo pridobljeno znanje prenašali naprej preko študijskih programov in drugih programov usposabljanj do končnih uporabnikov - predstavnikov malih in srednje velikih podjetij kot potencialnih uporabnikov superračunalniških tehnologij in storitev.

“Predstavili smo jim vrsto zgodb o uspehu, kako so podjetja s pomočjo superračunalniških storitev uspela rešiti nekatere probleme in se soočati z novimi izzivi. Sami namreč teh izkušenj nimajo. Ne vedo, kako pristopiti do podjetnikov, oziroma kako jim približati superračunalniške storitve,” je povedala Martina Golob iz družbe Arctur, ki v projektu sodeluje prav zaradi praktičnega znanja in izkušenj na področju sodelovanja s podjetniki.

Projekt, ki se je začel novembra 2017 in bo trajal do oktobra prihodnje leto, se bo zaključil s preizkušanjem novega izobraževalnega programa in gradiva v visokošolskih ustanovah ter z razvojem kakovostnih učnih gradiv, primernih za samostojno izobraževanje podjetnikov, predstavnikov malih in srednje velikih podjetij.


Najbolj brano