Severnoprimorski župani: države ne prosimo za miloščino

Severnoprimorski župani so se včeraj sestali s predstavniki kluba primorskih poslancev. Ko bo šlo za odločanje na državni ravni, računajo na njihovo pomoč predvsem pri razvojnih projektih na področju železnice in cest ter stanovanj. Skupaj se bodo zavzeli, da v prihodnji finančni perspektivi zahod države ne bi dobil premalo denarja.

Župani so primorskim poslancem pojasnili, kaj pričakujejo njihovo pomoč. Foto: Foto Lado
Župani so primorskim poslancem pojasnili, kaj pričakujejo njihovo pomoč. Foto: Foto Lado

NOVA GORICA Novogoriški župan in predsednik razvojnega sveta severnoprimorske regije Klemen Miklavič je sestanek sklical, da župani primorskim poslancem predstavijo temeljne razvojne prioritete regije in se soočijo z izzivi, ki jih čakajo pri pridobivanju denarja EU v finančni perspektivi 2021 - 2027.

Brez infrastrukture ne bo razvoja

“V regiji smo razvojno usmerjeni, imamo vizijo in načrte, vendar potrebujemo sodobne železnice in ceste. Ne prosimo za miloščino, od države pričakujemo infrastrukturno ogrodje, na katerem lahko gradimo gospodarski razvoj, turizem in stanovanja,” je pojasnil Miklavič. Med velike razvojne projekte uvršča predvsem gospodarsko os Ajdovščina - Nova Gorica, za katero pa je treba posodobiti železniško progo, okrog katere bi lahko razvijali gospodarske in stanovanjske cone, ter jo z vozliščem povezati s sosednjo Gorico. Posodobiti je treba tudi Bohinjsko progo in soško regionalko. “Železnica je temeljnega pomena za razvoj in prihodnost mobilnosti v naših krajih, ob tem pa seveda tudi ceste,” je poudaril. Za regijo je ključna podpora tudi gospodarski razvojni osi med Tolminom in Idrijo.

Klemen Miklavič

novogoriški župan

“Ne prosimo za miloščino, od države pričakujemo infrastrukturno ogrodje, na katerem lahko gradimo gospodarski razvoj, turizem in stanovanja.”

“Slovenske železnice so naklonjene razvoju lokalnih krakov železnice, a so nas opozorili, da ministrstvo naše regije ne uvršča med prioritete. To pa je za nas ključno, da lahko naredimo primestno železnico po zgledu zahoda,” je poudaril Miklavič. V to spada tudi vozlišče med Goricama, ki pa ni na dnevnem redu skorajšnjega srečanja slovenskega zunanjega ministra s predsednikom Furlanije - Julijske krajine, ki bo v Trstu. S primorskimi poslanci so se dogovorili, da jim bodo pomagali uvrstiti to točko na dnevni red.

“Padec razvojnih investicij bi bil katastrofa”

Velika težava, ki tare župane in poslance, je, da naj bi v prihodnji finančni perspektivi zahodni del Slovenije dobil bistveno manj kohezijskega denarja EU, kar lahko močno ogrozi razvojne projekte. “Obeta se dramatičen upad financiranja zahodne razvojne kohezijske regije, to je tisto, kar nas bo najbolj udarilo. Tak padec razvojnih investicij bi pomenil katastrofo tudi za državo in širšo regijo. Tu je zelo pomembno, da so primorski poslanci na naši strani, da pritisnejo na vse načine, da se to ne zgodi,” je dejal Miklavič in dodal, da v zvezi s tem niso v navezi le s poslanci, pač pa tudi župani mestnih občin v zahodnem delu države, od Kopra do Kranja in Ljubljane. “To bo zagotovo tema naslednjega sestanka, kako si bomo na zahodu izborili, da bomo prišli do kolikor toliko dostojnih sredstev, da bomo sploh lahko razmišljali o kakšnem razvoju,” je župane podprl vodja kluba primorskih poslancev Marko Bandelli, ki je dodal, da bodo morali stopiti skupaj vsi, saj da je “lobi vzhoda zelo velik in močen.”

Od financiranja občin do poplav in stanovanj

Župani so poslancem med drugim izpostavili še problematiko financiranja občin, ki jim država nalaga vse več nalog, ne da pa denarja zanje, obnove kulturne dediščine, pri kateri računajo na kulturni evro. Pripravili bodo seznam prioritetnih vlaganj v regiji na tem področju. Obenem so se dogovorili, da jim bodo poslanci pomagali organizirati sestanek z ministrom za okolje in prostor na temo poplavne varnosti, saj imajo občine v regiji velike težave s poplavljanjem Idrijce, Vipave in Soče. Ker občine tarejo podobne tegobe na področju stanovanj, bodo skupaj oblikovale pripombe na predlog novega stanovanjskega zakona.


Najbolj brano