Biti gasilec je danes lažje in težje

“Ponosni smo, da imamo eno najboljših gasilskih enot v državi in da so v njej domači fantje,” je bil minulo soboto med obiskovalci dneva odprtih vrat ob 70-letnici poklicne gasilske enote v Kopru najpogostejši komentar obiskovalcev. Pred 70 leti sta pripadnika gasilske milice hitela na požar vsak na svojem kolesu, v soboto pa so si obiskovalci komaj utegnili ogledati ves vozni park njunih naslednikov.

Direktor-poveljnik Denis Glavina (spredaj levo) je ministru Erjavcu, županom štirih istrskih občin in predstavnikom krovnih 
gasilskih organizacij, uprave za zaščito in reševanje ter civilne 
zaščite v zahvalo podelil plakete. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Direktor-poveljnik Denis Glavina (spredaj levo) je ministru Erjavcu, županom štirih istrskih občin in predstavnikom krovnih gasilskih organizacij, uprave za zaščito in reševanje ter civilne zaščite v zahvalo podelil plakete. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Visok jubilej koprske poklicne gasilske enote je vodstvo in moštvo Gasilske brigade Koper praznovalo dva dni. Najprej so se vsi gasilci in ostali zaposleni v petek zvečer v svečanih uniformah zbrali na svečani akademiji v dvorani svetega Frančiška v Kopru. Nagovoril jih je tudi obrambni minister Karl Erjavec, ki je povedal, da smo lahko ponosni na slovenske poklicne in prostovoljne gasilce. Poudaril je posebnosti koprske poklicne enote, ki ima edina v državi svoje delovno področje tudi na morju, edina skrbi tudi za pristanišče, ima pa tudi izredno prometno avtocesto in njene predore.

Svoje gasilce in vse prostovoljne gasilce, s katerimi tesno sodelujejo, je pohvalil tudi poveljnik-direktor brigade Denis Glavina in se zahvalil vsem štirim občinam, ustanoviteljicam brigade, za vso pomoč in razumevanje. “Danes smo sodobno in vrhunsko opremljeni, kar pa ne pomeni, da je delo gasilca lažje. Voziti tovornjak je težje kot voziti kolo. So pa fantje danes dobro usposobljeni in vrhunsko zaščiteni z najboljšo opremo. Zato je naše delo varnejše kot nekoč. Se je pa treba nenehno uriti, saj se iz dneva v dan srečujemo z novimi nevarnostmi,” je povedal Glavina.

61

gasilcev operativcev šteje danes Gasilska brigada Koper

Po petkovi akademiji so gasilci svečane uniforme pustili v omari in v soboto zjutraj prišli v gasilski dom tako, kot so najbolj navajeni, v delovnih uniformah. Ob praznovanju 70-letnice so namreč na dvorišču in v garaži gasilskega doma pripravili dan odprtih vrat. Da gasilci še vedno veljajo za junake, so dokazali številni starši, ki so na dogodek pripeljali svoje najmlajše. Za preskus na otroškem gasilskem poligonu je bilo treba celo čakati v vrsti, v garaži pa je največje zanimanje požela njihova avtolestev.

Na dvorišču gasilskega doma se je v soboto dopoldne zvrstilo približno tisoč obiskovalcev, ki so jim gasilci prikazali tudi dve pravi gasilski vaji. Najprej so z višine približno 20 metrov reševali ponesrečenca, ki je bila v resnici lutka, in ga po vrveh v nosilih spustili na trdna tla. V drugi vaji pa so prikazali reševanje ponesrečenca iz razbitin po prometni nesreči.

Po številu intervencij je koprska gasilska brigada med tremi najbolj obremenjenimi v državi, prehitevajo jih le poklicni gasilci v Ljubljani in Mariboru.

Največ zanimanja in veselja je bilo seveda na otroškem poligonu, kjer so si najmlajši lahko na glavo nadeli pravo gasilsko čelado, se spuščali po gasilskem drogu, vozili “skoraj prava” gasilska vozila in na koncu seveda pogasili ogenj. Na koncu so vsi rešili gasilsko ovčko, ki so jo ogrožali plameni.

Za začetek koprske gasilske brigade štejejo ustanovitev poklicne enote gasilske milice, ki je imela najprej sedež v Pretorski palači, se nato preselila v Cankarjevo ulico in leta 1963 v stari gasilski dom, blizu katerega domujejo še danes. Leta 2006 so ga namreč porušili in v bližini zgradili sedanjega. Po številu intervencij je koprska gasilska brigada med tremi najbolj obremenjenimi v državi, prehitevajo jih le poklicni gasilci v Ljubljani in Mariboru. Gasilska brigada danes šteje 61 gasilcev operativcev in sedem drugih zaposlenih.


Najbolj brano