Tolmin je zadišal po friki

Množica obiskovalcev, ki so v soboto krožili od avkcije krav na Brajdi mimo stojnic v centru in pokusili veliko različic frike je bila soglasna, da je s povezavo Kmečkega praznika in Frikafesta nastal en do lepših dogodkov kdajkoli v Tolminu. Postati mora tradicionalen, sporočajo organizatorjem - Občini, kmetijski zadrugi, PRC in zavodu Dolina Soče.

Frika na več različnih načinov je šla v slast množici obiskovalcev.  Foto: Neva Blazetič
Frika na več različnih načinov je šla v slast množici obiskovalcev.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > V soboto je bilo živahno na parkirišču na Brajdi in v centru mesta, kjer so stojnice postavili na trgu pri fontani in vzdolž Cankarjeve ulice. S Kmečkim praznikom in Frikafestom so v Posočju zaokrožili poletno pašno sezono na 12 mlečnih planinah in hkrati festivalsko dogajanje. Danes za promet ponovno odpirajo trg v starem mestnem jedru, ki je bil od julija namenjen le pešcem in za občasne prireditve.

Selekcijo živine opravijo v hlevih

“Ideja o oživljanju starega dela mesta se je prijela. S pomočjo denarja EU nadaljujemo, pripravili bomo delavnice, s katerimi bi radi pritegnili podjetnike, naredili bomo načrt lepšanja fasad in trga nasploh,“ obljublja župan Uroš Brežan. Selitev Kmečkega praznika z dolgoletnega prizorišča pri hali v industrijski coni pri Poljubinju v center mesta je posrečena odločitev.

Na avkciji živine so naprodaj ponudili 27 krav in telic.

Na parkirišče na Brajdi so živinorejci pripeljali 27 plemenskih krav in telic, eno manj kot lani. Najbolj kakovostno žival so prodali za 1700 evrov. Gasilci so imeli za tem kar nekaj dela, da so odstranili vse, kar so krave pustile za seboj. Pred mnogimi leti je bilo naprodaj vsaj dvakrat več goveda. Kot pravijo domači rejci, se za nakup plemenskega goveda niti ne zanimajo, ker selekcijo opravljajo kar sami v lastnih hlevih. Obdržijo teleta najboljših krav. Zadnje čase so preizkušali različne pasme, zdaj ponovno promovirajo sivo rjavo govedo, ker naj bi bilo mleko kakovostno in okusno.

“Tipično tolminsko friko iz krompirja in sira pečemo ves dan brez premora. Vrste kupcev so dolge,” je po celodnevnem garanju povedala Marija Bončina s turistične kmetije pri Lovrču v Čadrgu. Kot ponudnika sta se ji pridružila še turistična kmetija Široko iz Tolminskega Loma in tolminska gostilna Pri Martini.

Pojedli so na desetine kilogramov frike

V popoldanskem času je friko na različne načine ljubiteljsko pripravilo še sedem društev in druščin, med njimi so bili mladi iz Kluba tolminskih študentov, Tolminska pustna muzika in soseščina Kurja vas iz ulice Albina Rejca.

Kulinarični vodja te ekipe, kuhar Bruno Manfreda, je povedal, da pripravljajo nedeljsko friko. Na vprašanje, kakšna pa je, je pojasnil: “Poleg sira in krompirja smo ji dodali še ocvirke. Treba je vedeti, da je bila frika nekoč jed revnih kmetov. Nad ognjiščem so jo spekli iz krompirja in abribelnkov, ki so jih dobili z obrezovanjem koles sira. Vsaka vas je pripravljala nekoliko drugačno, gre za malenkostne razlike, denimo, ali je sir nastrgan ali pa v koščkih. Volarje so znane po friki iz jajc in sira. Pri sodobnejši pripravi jo lahko na koncu potresemo z začimbnimi zelišči.”

Kmečki praznik s Frikafestom je obiskala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki je na delovnem sestanku z župani treh zgornjeposoških občin, vodilnimi v Kmetijski zadrugi Tolmin, Mlekarni Planika in Posoškem razvojnem centru odgovarjala na vprašanja, kakšna pot se obeta slovenskemu in posoškemu kmetijstvu oziroma živinoreji v novi finančni perspektivi EU.


Najbolj brano