Igor Kolenc je dobil tudi odpravnino ob upokojitvi

S tem ko je izolski občinski svet na četrtkovi seji sprejel rebalans letošnjega občinskega proračuna, je “opravičil” tudi, da je nekdanji župan Igor Kolenc po izteku mandata dobil 12.526 evrov. Približno 4000 evrov je znašala odpravnina ob upokojitvi, čeprav je upokojenske dneve dočakal kot nekdanji občinski funkcionar in ne običajni občinski uslužbenec, zaposlen za nedoločen čas.

Igor Kolenc je vodil občino do 20. decembra lani, dan zatem je ključe občinske uprave predal   Danilu 
Markočiču (na fotografiji desno). Foto: Mirjana Cerin
Igor Kolenc je vodil občino do 20. decembra lani, dan zatem je ključe občinske uprave predal Danilu Markočiču (na fotografiji desno). Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Igor Kolenc je 21. decembra opravil primopredajo z naslednikom Danilom Markočičem in kmalu zatem potrdil, da je zaprosil za trimesečno nadomestilo, ki ga poklicnim županom in podžupanom omogoča Zakon o funkcionarjih v državnih organih v višini 80 odstotkov njihove zadnje plače. Zadnja plača Kolenca je po informacijah iz občinske uprave znašala 3628 evrov bruto.

Kolenc najbrž edini nekdanji primorski župan z odpravnino

“Konec februarja bom dopolnil 60 let in imel več kot 40 let delovne dobe, lahko bi se predčasno upokojil. Ali bom to naredil, se bom takrat odločil,” nam je povedal januarja. Po 20. marcu, ko mu je prenehala pravica do nadomestila, se je, očitno, upokojil in po naših izračunih dobil 3819 evrov odpravnine.

Takšno izplačilo je neobičajno in nenavadno, saj župani niso zaposleni za nedoločen čas, temveč zgolj za obdobje trajanja mandatov. Nihče od spremljevalcev lokalnega političnega dogajanja na Primorskem se ne spomni, da bi županu, ki je po prenehanju mandata odšel v pokoj, izplačali odpravnino, v ostalih slovenskih občinah pa naj bi se doslej zgodila dva takšna primera.

Pa vendar izplačilo odpravnin nekdanjim županom ni nezakonito, pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo. To namreč omogoča 14. člen Zakona o funkcionarjih v državnih organih, 179. člen Zakona za uravnoteženje javnih financ pa določa višino. “Odpravnina znaša povprečni mesečni plači zaposlenega v Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma zadnji mesečni plači zaposlenega, če je to zanj ugodneje,” pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo. Kolenc sicer pravi, da se ne spomni dobro, vendar se mu zdi, da je bila odpravnina v višini dveh županskih plač.

So se v Izoli zgledovali po Bistrici ob Sotli?

Pri tem je zanimivo, da se je za odpravnino ob upokojitvi po javno dostopnih podatkih in pisanju Posavskega obzornika odločil tudi Jožef Pregrad, nekdanji župan Bistrice ob Sotli, za katero so slišali skoraj vsi Izolani, ker ima tam naslov razvpito podjetje R Mercuri, ki mu je izolska občina pred nekaj meseci plačala skoraj dvomilijonski odškodninski zahtevek. Kot je večkrat opozoril Markočič, bi s tem denarjem lahko zgradili nov kulturni dom.

“Dobil sem, kar mi pripada in izhaja iz mojih pravic oziroma pravic oseb v delovnem razmerju. Funkcionarji ne morejo biti manj vredni,” meni Kolenc in zavrača, da bi se zgledoval po Bistrici ob Sotli, češ da nekdanjega župana Pregrada ne pozna.

O R Mercuriju pa je na primopredaji decembra lani povedal, da toži občino zaradi izgubljene poslovne priložnosti. “To zadevo sem podedoval in jo, na žalost, prepuščam nasledniku,” je navedel, Markočič pa, da je zanjo izvedel en teden prej od Kolenca. Po tej logiki ga je Kolenc obvestil 14. decembra, le dan potem, ko je novinarjem sporočil, da občino in občinsko upravo zapušča v dobri kondiciji, Markočiču pa da je pustil eno samo odprto zadevo - pobudo za ustanovitev nove KS Šared.


Najbolj brano