Črn oktober za konec slovenskih upov

Slovenski nogometaši so po dveh oktobrskih porazih ostali brez stvarnih možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020. Pred novembrskim zaključkom kvalifikacij doma z zadnjeuvrščeno Latvijo in gostovanjem na Poljskem proti vodilni ekipi skupine G je drugo mesto praktično oddano Avstrijcem, ki so nocoj v Stožicah zmagali z 1:0.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Nogometno ozračje v Stožicah je bilo sicer teži dogodka primerno. Že temperature so bile skoraj poletne, svoje pa so dodali tudi navijači obeh ekip, ki so napolnili ljubljanski stadion skoraj do zadnjega kotička. Slovenski selektor Matjaž Kek je aktiviral enajsterico, ki se je zoperstavila že Makedoncem v Skopju. Od prve minute je šel v boj tudi načeti Rene Krhin. Zato pa je na avstrijski klopi obsedel Marko Arnautović. V konici napada je zaigral Michael Gregoritsch, ki je že po dobrih desetih minutah iz neposredne bližine preizkusil reflekse Jana Oblaka.

Avstrijci so se namreč pokazali v pričakovani podobi, igrivi in kombinatorni. Slovenski nogometaši so ji bili le z željo in agresivnostjo težko kos, še posebej po izgubljenih žogah na sredini igrišča. Res pa je, da se je domača mreža zatresla po prekinitvi. Po kotu je bil na prvi vratnici najvišji Stefan Posch, ki je osrečil avstrijske privržence na nasprotni strani. S prvim odgovorom je postregel Petar Stojanović, a diagonalni strel ni ogrozil čuvaja mreže Cicana Stankovića. Pred avstrijskimi vrati je bilo še najbolj vroče okoli 35. minute. Slovenska klop je zaradi domnevnega igranja z roko dvakrat zaman zahtevala enajstmetrovko po zaporednih kotih.

Slovenija : Avstrija 0:1 (0:1)

Stadion Stožice, gledalcev 15.108, sodnik Cakir (Turčija). Strelec - 0:1 Posch (21)

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Struna, Stojanović, Krhin (od 79. Popović), Kurtić, Verbič (od 66. Berić), Iličić, Bezjak (od 61. Zajc), Šporar. Selektor: Matjaž Kek.

Avstrija: Stanković, Ulmer, Dragović, Hinteregger, Posch, Ilsanker, Sabitzer (od 90. Kainz), Gregoritsch (od 83. Onisiwo), Baumgartlinger, Laimer, Lazaro (od 88. Trimmel). Selektor: Franco Foda.

Rumeni kartoni - Struna; Ulmer, Hinteregger, Laimer, Sabitzer

Rdeč karton - Popović (88)

Ostalo je le pri protestih in obžalovanju, da turška sodniška ekipa ne more računati na pomoč videotehnologije. VAR bi nemara še bolj prav prišel nekaj minut kasneje ob grobem prekršku Andreasa Ulmerja nad Romanom Bezjakom. Avstrijski branilec je videl rumeno, slovenski privrženci pa so z glasnim negodovanjem pokazali, kaj si mislijo o tej sodniški odločitvi. Vse skupaj so podkrepili še z nekaterimi letečimi predmeti v smeri sodnika Cuneyta Cakirja, ki pa seveda ni sprejel strožje kazni. Ostalo je pri prvotni odločitvi in tudi izidu 0:1 ob odmoru.

Tudi drugi polčas se je začel po avstrijskih notah. Slovenski privrženci so zajeli sapo, potem ko je strel Konrada Laimerja končal mimo Oblakovih vrat. Razumljivo je bilo, da bodo slovenski nogometaši v lovu za izenačujočim zadetkom puščali vse več prostora. ki so ga tekmeci s pridom izkoriščali. Tudi pri izsiljevanju prekrškov in pridobivanju dragocenega časa. Sicer pa so Avstrijci še naprej dokazovali, da so nevarni praktično vsakič, ko so odločneje krenili proti Oblakovim vratom. Kek je medtem povlekel prvo karto in zamenjal Bezjaka z Miho Zajcem, kmalu zatem pa še drugo. Benjamin Verbič je moral prepustiti mesto Robertu Beriću, ki naj bi dal novo razsežnost slovenskemu napadu,

Skupina G

8. krog - Slovenija : Avstrija 0:1, Poljska : S. Makedonija 2:0, Izrael : Latvija (v torek) ; vrstni red - Poljska 19 točk, Avstrija 16, S. Makedonija in Slovenija 11, Izrael (-1) 8, Latvija (-1) 0.

Žal je bilo še naprej precej več prometa na slovenski polovici igrišča. Prehodi v napadalno polovico so bili redki, prave grožnje avstrijskim vratom pa so izostale. Za povrh si je tretji slovenski rezervist Denis Popović v dvoboju z Marcelom Sabitzerjem privoščil neumnost in si zaradi udarca, ko je bila igra že zaustavljena, prislužil neposredni rdeči karton in pot v slačilnico že po desetih minutah, ko je vstopil v igro. Nato je zadonela pesem avstrijskih navijačev, slovenski privrženci pa bodo morali počakati na nov kvalifikacijski cikel v upanju na boljše čase.


Najbolj brano