Sodobno in reprezentativno opremljeno stanovanje v ruski prestolnici

Ne, ne gre za ulico ali avenijo v Moskvi, tukaj prospekt govori v slovenskem jeziku. Namreč, stanovanje kot iz prospekta, pa vseeno z notico domačnosti, se barvito razteza pod štukaturami moskovskega prestiža s pogledom na park Sokolniki, v njem pa biva družina z najstniško hčerko. Podobe interierja je izrisala Oksana Salberg-Vachnadze iz moskovskega studia 02 in zanje dobila nagrado International Property Award v katgoriji Interior Design Apartments.

Sodobno in reprezentativno, se je glasila želja naročnikov. Proračun seveda ni bil vprašanje.

Kako torej živijo bogati prebivalci Moskve? Barvito je prva beseda, ki pride na misel. Čeprav je oblikovalka interier najprej zasnovala monokromatsko, so si stanovalci zaželeli malo več barv. Pa jim je ustregla. Barvito, luksuzno, s prestižnimi kosi pohištva in sodobnimi umetninami.

Kulturni kontekst je povsem svetovljanski - podoben ambient bi lahko našli v kateri koli evropski prestolnici.

Neoklasicistični slog in bela osnova sta služila kot izhodišče in platno za barvito sodobno pohištvo. Kulturni kontekst je povsem svetovljanski - podoben ambient bi lahko našli v kateri koli evropski prestolnici. Tloris je enostaven in logičen: veliki in povezani bivalni prostori in dve spalnici: ena za starše, druga za najstnico.

Svetli poudarki

V bivalnem delu se svetli poudarki - še najbolj žari sijoča rumena - naslanjajo na belo ozadje. Zanimiva preproga, ki z vzorcem posnema skalovje, povezuje pohištvo. Fotelji s svojo obliko in barvo dopolnjujejo nevtralnost modernega kavča, akcent pa daje mizica iz dimljenega stekla na odprtem kovinskem podnožju. Jedilnica je odeta v modro in rjavo, ki se zapeljeta tudi v kuhinjski pult in barske stole ob njem. Sožitje slogov in barv z artdekojevsko mizo in žametnimi zavesami, ki so kar nekakšen sinonim za aristokratski šik. In nenavaden lestenec v obliki trobent - posvetilo jazzovski muziki oziroma kar konkretnemu ameriškemu trobentaču Chrisu Bottiju - je ročno narejen iz medenine je pravi par k namiznim svetilkam, ki artdekojevsko svetijo na predalniku.

Tu je res vsega pomalo - štukature se spogledujejo z nostalgičnim šarmom Pariza, ki se ogleduje v beneškem zrcalu - kot bi se številne dobe in estetike dobile na ekskluzivni hišni zabavi, namenjeni samo povabljenim. Odveč je seveda pripomniti, da imajo vsi ti predmeti veliko vrednost in bodo šli iz roda v rod.

Kuhinja je stilsko in barvno nevtralna, nekako umaknjena in zakrita, tudi zajtrkovalni pult ne izstopa, kot da noče motiti pestrosti, ki se razgrinja nasproti nje. Zdi se logično in dosledno: naj tu govori umetnost kuhanja in ne dekorja, zato je kuhinja priročna, ergonomična, skratka povsem podrejena svoji funkciji.

Mladostno in urbano

Vstop v rezidenco je veličasten, kot se spodobi. Svetel in razkošen, z elegantno scenografijo lesenega predalnika, ki ga je oblikovala Oksana Salberg-Vachnadze in nanj posedla niz monokromatskih vaz. Hodnik je mejnik med skupnim in intimnim. Stene spalnice so bledo turkizne, kot barva škatlic, v katerih se skriva nakit znamke Tiffany. Spalnica kot dragulj se zdi lepa metafora, vijolična postelja pa pritakne k podobi ščepec mistike in dramatičnosti.

Soba najstnice je seveda bolj lahkotno sproščena. Zeleni, skorajda etno roloji namesto žametnih zaves na okenski niši za sanjarjenje, pogreznjeno v živopisane blazine. Tudi tu umetnost na steni. Mladostna in urbana. In prostor za učenje, ki mora biti malo bolj asketski, da misli ne tavajo preveč.

Moderno in neoklasicistično obenem, svetovljansko z drobnimi etno dodatki, barvito, a ne kričavo, udobno, a z žametnim dotikom aristokratskega razkošja - tako so torej videti novodobna stanovanja v ruski prestolnici. No, eno izmed njih.


Najbolj brano