Ne mika jih služba v zaporu

“Obiskati pravosodne deležnike in spoznati resnične razmere iz oči v oči je zagotovo bolje kot branje suhoparnih poročil in statistik v pisarni,” je razlog svojega današnjega delovnega obiska v Novi Gorici pojasnila pravosodna ministrica Andreja Katič.

Ministrica Andreja Katič Foto: Luka Carlevaris
Ministrica Andreja Katič Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Ministrica za pravosodjeAndreja Katič je svoj prvi delovni obisk v Novi Gorici začela na sedežu državnega odvetništva, nato pa se je na novogoriškem okrožnem sodišču srečala s predsednikom Goranom Klavoro in predsedniki okrajnih sodišč Ajdovščina, Idrija, Tolmin in Nova Gorica. Srečala se je z vodjo novogoriškega tožilstva Damijano Bandelj, zatem pa so jo sprejeli v novogoriškem oddelku koprskih zaporov, kjer že desetletja opozarjajo na dotrajane prostore v Solkanu.

Bodo v delo vključili upokojene pravosodne policiste?

“Zaporska problematika je zelo pereča, težave imamo pri pridobivanju pravosodnih policistov na tem koncu. Denar zanje imamo, a se ne prijavljajo na razpise,” je pojasnila ministrica. “Razmišljali smo, da bi v delo znova vključili upokojene pravosodne policiste, a poleg kratkoročnih rešitev nas čaka predvsem vlaganje v izboljšavo položaja pravosodnih policistov s kompetencami in pripravo kolektivne pogodbe,” je sklenila.

Andreja Katič

pravosodna ministrica

“Zaporska problematika je zelo pereča, težave imamo pri pridobivanju pravosodnih policistov na tem koncu. Denar zanje imamo, a se ne prijavljajo na razpise.”

Izmenjava mnenj s sodniki nepogrešljiva

Za ministrico je bila danes nepogrešljiva tudi izmenjava mnenj s sodniki: “Dotaknili smo se skupnih izzivov, ki nas čakajo v prihodnje, in sicer so to spremembe organizacije mreže sodišč in spremembe zakonodaje.” Delovanje novogoriškega okrožnega sodišča ter njegovih notranjih organizacijskih enot ocenila kot dobro.

Ministrico so na sodišču seznanili s prostorsko problematiko, vprašanji zagotavljanja varnosti na sodiščih, problematiko voznega parka, pomanjkanja sodnih izvedencev določenih strok in sodnih tolmačev ter še nekaterimi drugimi logističnimi vprašanji.

“V zadnjem času smo pričeli s postopki načrtovanja dodatnega urejanja okolice sodišča, naša velika želja pa je sanacija fasade. Še posebej pa je pereča problematika sodne zgradbe tolminskega okrajnega sodišča, ki je nujno potrebna celovite obnove,” je še nekaj tem pogovora z ministrico naštel predsednik sodišča Goran Klavora. Poudaril je še, da jim je uspelo rešiti kadrovske težave, tako da so zdaj na tem področju razmere skoraj optimalne in tudi večjih zaostankov pri delu ne beležijo.

Ministrica si je danes ogledala tudi novo pridobitev sodišča, ki od aprila lajša vstop v hram pravice gibalno oviranim osebam. “Nedvomno se je dvigalo izkazalo kot nujno potrebno, na kar smo vsa leta tudi opozarjali. Povratne informacije obiskovalcev sodišča, ki izkazujejo veliko mero hvaležnosti, so vsekakor pozitivne,” je še povedal Klavora.


Najbolj brano