“Življenja rešujemo skupaj”

Postojna bo od prihodnjega četrtka do sobote gostila sedme Bogatajeve dneve zaščite in reševanja, ki so največja prireditev v Sloveniji, namenjena predstavitvi enot civilne zaščite, reševalnih služb in sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pa tudi ozaveščanju javnosti, predvsem mladih za osebno in vzajemno zaščito in pomoč.

Bogatajeve dneve so predstavili (z leve):  podžupan Andrej Berginc, generalni direktor URSZR Darko 
But, poveljnik civilne zaščite RS Srečko Šestan in vodja postojnske izpostave URSZR Albert Trobec.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Bogatajeve dneve so predstavili (z leve): podžupan Andrej Berginc, generalni direktor URSZR Darko But, poveljnik civilne zaščite RS Srečko Šestan in vodja postojnske izpostave URSZR Albert Trobec.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Namen prireditve je pri državljanih vzbuditi še višjo stopnjo zaupanja v sistem zaščite in reševanja, kot ga imamo postavljenega v Sloveniji. Sistem v večjem delu predstavljajo gasilci kot najmnožičnejša služba, vendar tudi ostale službe opravljajo izredno pomembno vlogo, od gorske in jamarske reševalne službe, potapljačev, kinologov, Rdečega križa ... Na prireditvi bo predstavljena njihova dejavnost, pa tudi sodobna zaščitna in reševalna sredstva,” poudarja Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), ki prireditev letos organizira v sodelovanju z Občino Postojna.

Tradicionalna prireditev, ki tokrat drugič zapored nosi ime po nekdanjemu dolgoletnemu poveljniku civilne zaščite Miranu Bogataju, sicer poteka vsako drugo leto, postojnska občina pa bo njeno sedmo izvedbo gostila kot prva občina, ki nima statusa mestne občine, na kar so po besedah postojnskega podžupana Andreja Berginca še posebej ponosni. Postojna je namreč, kot pravi podžupan, znana po izjemnem odzivu pri nesrečah, kot so bile žled, poplave in prometne nesreče na avtocesti.

Zaradi zapor dodaten avtobus

Postojnski podžupan Andrej Berginc vse občanke in občane prosi za strpnost in razumevanje, ki ju zahteva organizacija tako velikega dogodka, ki se bo večinoma odvijal na parkirišču pred PTC Primorka. To je zaradi postavitve dveh šotorov delno že zaprto, popolna zapora pa bo od torka, 15., do ponedeljka, 21. oktobra. Občina je zato zagotovila dodatni brezplačni mestni avtobus (poleg Furmana), ki bo prihodnji teden ključne točke v mestu povezoval s parkiriščem pri postojnski vojašnici in Postojnski jami med 8. in 12. ter 15. in 17. uro.

Na prireditvi po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana pričakujejo približno 8000 obiskovalcev, od tega 1500 predšolskih in šolskih otrok, ki so glavna ciljna skupina, saj se ozaveščanje začne že zgodaj. Zanje bodo organizirali posebne oglede, lutkovno predstavo in tudi poseben kotiček v šotoru z didaktičnimi igrami, sicer pa se obeta bogat program, ki bo statične predstavitve povezal z dinamičnimi, na njih pa bodo poleg sil za zaščito, reševanje in pomoč sodelovali tudi predstavniki Policije in Slovenske vojske.

Tekmovalo 2000 gasilcev

V petek bo vaja državnega pomena “Vaja Postojna 2019” na temo neurja in verižnih nesreč, s katero bodo preverili pripravljenost sil, pa tudi ustreznost postopkov in načrtov ukrepanja, oskrbe večjega števila poškodovancev, preverili pa bodo tudi zmogljivosti vojske pri zaščiti in reševanju.

V soboto se bo odvilo mednarodno gasilsko tekmovanje, na katerem se bo v štirih kategorijah pomerilo 70 ekip, na 10. državnem tekmovanju gasilskih enot širšega pomena pa 16 ekip. Na prireditvi bo sodelovalo tudi 82 domačih in tujih razstavljavcev, ki bodo predstavili sodobno opremo za zaščito in reševanje, spremljalo jo bo tudi dvanajst strokovnih posvetov in “Tek 112”.


Najbolj brano