Novogoričanke spet v srednji Evropi

Jutri se začenja nova sezona tekmovanj v prvi državni ligi za ženske, kjer bodo primorsko odbojko spet zastopali Gen-I Volley, Luka Koper in Ankaran Hrvatini. Novogoričanke bodo ponovno naskakovale državni vrh, igrale pa bodo tudi v srednjeevropski ligi in evropskem pokalu CEV.

Letošnja precej spremenjena zasedba Gen-I Volleyja bo tekmovala 
tudi v srednjeevropski ligi. Foto: Sara Marinc
Letošnja precej spremenjena zasedba Gen-I Volleyja bo tekmovala tudi v srednjeevropski ligi. Foto: Sara Marinc

Tudi letos bo kakovostni vrh na Primorskem skoncentriran v ekipi Gen-I Volleyja iz Nove Gorice. Vodstvo kluba poskuša po minuli najuspešnejši sezoni po desetletni suši (finale državnega prvenstva, četrtfinale evropskega pokala challenge) zgodbo o uspehu še nadgraditi - morda ne že v nekaj mesecih, a v dveh letih zagotovo. Zato je pripeljalo trenerja iz zlatih časov novogoriške odbojke ob koncu minulega desetletja, Tilna Kozamernika (takrat je klub osvojil srednjeevropsko in domače prvenstvo ter slovenski pokal), ter skoraj v celoti zamenjalo nosilke igre. V klubu so ostale blokerke Mirta Velikonja Grbac, Nuša Ferlinc in Ana Zaplotnik, sprejemalka Pia Blažič ter prosta igralka Teja Blažič.

Okrepitve so v glavnem mlade odbojkarice (tujke in slovenske mladinske reprezentantke), za katere je strokovno vodstvo ocenilo, da imajo velik potencial, ki naj bi ga v Novi Gorici še razvile. To so Milica Jovanović, Ana Žigon (podajalki), Sara Kovać, Neli Goršek (napadalki), Anna Maria Spanou, Neneh Silla, Selena Leban, Tiana Karnel (sprejemalke), Maja Forštnarič (blokerka) in Veronika Mikl (prosta igralka). Novogoričanke bodo jutri ob 18. uri v domači dvorani igrale s četrtfinalistom minule sezone, Formisom iz Hoč. Skoraj povsem nova ekipa je na pokalu Gen-I Volleyja premagala italijanska A-2 ligaša Libertas Martignacco in CDA Volley Talmassons, z 1:3 pa izgubila z UTE Budapest.

Nižje lige in pokal

V soboto bodo stekla prvenstva tudi v vseh nižjih ligah. Primorske ženske ekipe so v njih dokaj dobro zastopane. Vrzel je le v prvi B ligi. Kaljenje bodočih prvoligaških igralk bo v drugi ligi mogoče tako na severu (Neptun Kanal) kot na jugu Primorske (Piran). Še boljša je primorska zastopanost v tretji ligi, kjer delujejo podmladki vseh treh primorskih prvoligašev. Pokalno tekmovanje, kjer uvodoma tekmujejo rekreativne ekipe, se za primorske klube začne 23. oktobra s tretjim krogom. Najprej bo na vrsti Piran.

Čez teden dni se bo z gostovanjem v Kamniku pri Calcitu za Gen-I Volley začela še sezona v srednjeevropski ligi, a brez takšnih izjem kot v moški prvi ligi. Ženski srednjeevropski ligaši (v tem tekmovanju nastopa še prvak, mariborska NKBM) bodo v celoti igrali tudi domače prvenstvo.

Odbojkarice Luke Koper, ki so lani prvenstvo sklenile v četrtfinalu, bodo sezono jutri ob 18. uri začele v dvorani OŠ Koper, kjer jih čaka lanski polfinalist SIP iz Šempetra v Savinjski dolini. Koprčanke še vedno vodi preizkušeni trener Dragan Grmača, ki ima na voljo večino odbojkaric iz lanske sezone. Zaradi študija v ekipi ne bo več odlične napadalke Iman Isanović, poslovila se je tudi ofenzivna sprejemalka Jelena Pešić. Delno bo vrzel zapolnila povratnica iz Nove Gorice Dajana Lucas, iz Pirana pa je prišla mlada Lana Pavlovič. V Kopru bodo skušali stabilnost ekipe za miren obstanek v ligi zagotoviti še z dvema tujkama.

Boj za vrh

Po imenih najmočnejši ekipi slovenskega prvenstva sta prvak NKBM Branik iz Maribora in lani tretji Calcit iz Kamnika. Na Gorenjskem so obdržali jedro lanske zasedbe, z močno primorsko kolonijo. Iz Gen-I Volleyja je prišla Zala Zbičajnik, v ekipi pa ostajajo Koprčanka Tina Kaker ter kanalski sestri Polona in Špela Marušič. Tudi v Mariboru so poleti gradili v glavnem na preizkušenih lanskih močeh. Položaj libera zaseda Novogoričanka Maja Pahor.

Pri OK Ankaran Hrvatini se je končalo izjemno obdobje dela trenerja Sebastjana Mikše, ki je ekipo pripeljal v prvo ligo in jo tam dve sezoni zapored obdržal. Njegove naloge je prevzel lanski trener novogoriških odbojkaric Alen Bektašević. Ekipo čaka v soboto izredno pomembno gostovanje pri tekmecu v boju za obstanek, ekipi ATK Grosuplje, ki si je spomladi priborila prvoligaški status. Za stabilnost igre bosta skrbeli tudi v tujini prekaljeni nekdanji reprezentantki, libero Katja Medved in nova pridobitev, sprejemalka Sara Valenčič. Blok je okrepila še igralka iz šole Gen-I Volleyja Urša Uršič, zaradi študija pa je iz ekipe odšla Karin Pavič.


Najbolj brano