Koprski gasilci praznujejo

Ta konec tedna bodo koprski poklicni gasilci praznovali 70-letnico delovanja. Danes zvečer se bodo z gosti sestali na svečani akademiji, jutri pa bodo pred svojim domom pripravili dan odprtih vrat in prikazali dve vaji.

Gasilci se bodo ta vikend za razliko od drugih dni tudi poveselili in 
praznovali.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Gasilci se bodo ta vikend za razliko od drugih dni tudi poveselili in praznovali.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > 70 let po začetku delovanja prve poklicne gasilske čete v slovenski Istri je njena naslednica, koprska gasilska brigada, neprimerno bolje opremljena, organizirana in popolnjena. Še pred desetimi leti je gasilska brigada premogla 51 operativcev, danes je v njej zaposlenih skupno 68 ljudi. S svojim moštvom zagotavlja štiri izmene, v vsaki izmeni pa 15 gasilcev, od tega dvanajst v Kopru in tri v Luciji.

“Drži, to je najbolj številčna brigada doslej,” pravi direktor-poveljnik Denis Glavina, ki po upokojitvi nekdanjega dolgoletnega vodje Vilija Bržana vodi brigado dobri dve leti. “Enota je popolnjena, kakor mora biti. Pokrivamo ves prostor štirih obalnih občin in še avtocesto z obema predoroma do Kozine. Smo edina poklicna enota v slovenski Istri in edina enota v državi, ki zagotavlja tudi reševanje na morju, zaradi česar imamo tudi potapljaško enoto.”

Razen tistih, ki bodo v službi, se bo celoten kolektiv koprske gasilske brigade nocoj ob šestih skupaj z gosti sestal na svečani akademiji v dvorani sv. Frančiška v Kopru. Akademije se bo udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik združenja slovenskih poklicnih gasilcev Miran Korošak, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But, vsi štirje obalni župani in drugi povabljeni gostje.

Za javnost pa bodo pripravili dogajanje jutri na dvorišču pred svojim gasilskim domom. Med 8. in 13. uro bodo tako organizirali dan odprtih vrat, postavili na ogled svoja vozila, opremo in vso tehniko, ob osmih in enajstih pa bodo prikazali tudi dve gasilski vaji. Na dvorišču bodo postavili tudi otroški poligon, na katerem se bodo v gasilskih veščinah s čeladami na glavi preskusili najmlajši.


Najbolj brano