Izolskemu županu prosto prerazporejanje

Na včerajšnji seji je občinski svet s 13 glasovi za in štirimi proti sprejel rebalans letošnjega občinskega proračuna. Čeprav so prihodke in odhodke zmanjšali le za 289.989 oziroma 195.905 evrov, je postalo jasno, da imajo županova koalicija in ostale stranke oziroma liste v občinskem svetu različne poglede. Lista Izola prihodnosti je vložila tri amandmaje, občinski svet je potrdil le enega.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Vse tri amandmaje je podala Nataša Čerin in s potrditvijo prvega bo občina prihodke od prodaje najbolj dotrajanih neprofitnih stanovanj porabila izključno za obnovo tistih manj dotrajanih. Predlagala je tudi, da bi občina 2,4 milijona evrov od nedavne prodaje zemljišča v zahodnih Livadah namenila za gradnjo novega kulturnega doma in da bi župana Danila Markočiča omejili pri prerazporejanju denarja med proračunskimi postavkami na pet odstotkov vrednosti postavk, toda večine svetnikov ni prepričala. “Podajanje amandmajev na člene, ki jih v odlokih ni, ni možno,” sta menila župan in v.d. direktorice občinske uprave Vesna Rebec, za prerazporejanje ni zdaj nobenih omejitev.

Čerinovo je zanimalo, koliko denarja bo občina zbrala z globami redarjev, vendar ji župan in vodja službe za računovodstvo in finance Peter Zovko nista znala odgovoriti. Neprimerno se ji je zdelo tudi, da bodo z rebalansom plačali že izpeljane prireditve, kot je Ironman. Leonidu Daniloviću (Levica) pa se ni zdelo umestno, da bo občina za gradnjo prizidka pred kratkim združenih veslaških klubov namenila 18.000 evrov, čeprav je klub Argo od podjetja Mar-Sport dobil 70.000 evrov. In zakaj je bil potreben rebalans? Kot je pojasnil Zovko, bo občina dobila manj denarja iz državnega in evropskega proračuna; iz prvega 214.683 evrov manj in iz drugega 364.022 evrov manj, nasprotno pa bo dobila 108.272 evrov iz javnega Eko sklada, česar se ni nadejala.

Višji primanjkljaj

Skladno s sprejetim rebalansom proračuna naj bi v občinsko blagajno steklo 24,40 milijona evrov in iz nje odteklo 24,55 milijona. To pomeni 151.097 evrov primanjkljaja, 94.084 evrov več, kot so načrtovali ob koncu marca, ko so sprejeli proračun.

Zaradi skromnejših prihodkov bo občina manj porabila za komunalno opremljanje cone mestne industrije za območjem nekdanjega Mehana, in sicer za 886.747 evrov manj. 308.042 evrov več pa naj bi letos namenila drugi etapi obnove ribiškega pristanišča. Predvidela je obnovo južnega dela mandrača in bližnjega Sončnega nabrežja, nove pomožne plavajoče pomole ob ribiškem pomolu in poglobitev pristanišča, povišanje skalometa ob glavnem pomolu in dograditev komunalne infrastrukture ribiškega pristanišča. V ta namen se bo potegovala za nepovraten denar ribiškega sklada.


Najbolj brano