Preventiva ali zavora?

Slovenska gospodinjstva sodijo med najmanj zadolžena v Evropi, a po drugi strani, kot kaže, imamo radi tudi posojila. Nekateri čedalje bolj!

Gospodarske razmere so bile ugodne, strah pred krizo je ušel v pozabo, posojila v švicarskih frankih - nočna mora za tiste, ki so jih najeli v tej valuti - niso toliko v ospredju, kot so bila pred leti. Če se za kaj velja zadolžiti, je to za nakup stanovanja, prisegajo mnogi Slovenci, veliki ljubitelji lastniških stanovanj. Med dobrinami, kupljenimi s potrošniškimi posojili, pa zagotovo prevladujejo avtomobili.

Še najbolje je, da se pri najemanju posojil zanesemo na zdrav razum, treznost in občutek za mero.

Prav potrošniška posojila so v zadnjih nekaj letih dobila krila. Njihov obseg je rasel zelo hitro, prehitel je tudi gospodarsko rast. Centralna banka je banke že dlje časa opozarjala, da so pri odobravanju nekaterih posojil preveč širokogrudne. Ker banke, ki so razrahljale kreditne standarde, opozoril in priporočil niso jemale dovolj resno, je Banka Slovenije potegnila ročno zavoro in zaostrila pogoje za najem posojil, zlasti potrošniških. Njene omejitve so pravzaprav namenjene obojim - bankam, ki lahko s preveč ležernim odobravanjem posojil vnašajo tveganja, in tistim, predvsem manj premožnim, ki si s posojilom nakopljejo na grbo preveč visok dolg in ga - če se okoliščine spremenijo - ne morejo odplačevati. Ohlajevanje je tu, kdove, če bo posojilojemalec, ki je najel posojilo za 15 in več let, še imel službo ...

Po drugi strani pa drži, da ukrepi Banke Slovenije veljajo le za banke na območju Slovenije. Omejitve najbolj zagretih ne bodo ustavile; kdor bo res hotel posojilo, bo ponj lahko šel v Avstrijo, Nemčijo ... Ali ga bo najel pri spletnih bankah.

Na to opozarjajo tudi v Združenju bank, kjer ukrepe centralne banke ocenjujejo za pretirane. Navsezadnje - kje je bila Banka Slovenije pred desetletjem, ko so banke marsikomu - tako rekoč milijonska - posojila metala v hrbet?! In vemo, kam je to pripeljalo.

Še najbolje je, da se pri najemanju posojil zanesemo na zdrav razum, treznost in občutek za mero. Se še spomnite oglasa s sloganom Moje sanje - novo stanovanje? To je še vedno največja želja mnogih Slovencev. Tudi z novembrom, ko bodo zaživeli ukrepi centralne banke, sanje o stanovanju lahko ostanejo. Bo pa bržkone moralo biti - manjše.


Preberite še


Najbolj brano