Izolski heliport čez teden v pogon

Heliport ob izolski bolnišnici čaka nared že od konca letošnjega junija, ko ga je odprl zdravstveni minister Aleš Šabeder. Uporabno dovoljenje naj bi dobili čez približno teden dni, zatrjujejo v vodstvu bolnišnice.

Heliport ob izolski bolnišnici naj bi bil operativen od prihodnjega 
tedna. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Heliport ob izolski bolnišnici naj bi bil operativen od prihodnjega tedna. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Heliport je izolska bolnišnica zgradila že na pragu letošnjega poletja, 28. junija so ga uradno odprli, vendar so takrat povedali, da potrebuje le še uradno dovoljenje za obratovanje in da morajo urediti še nekaj za to nujnih podrobnosti. Strokovnjaki Agencije za civilno letalstvo pa so si heliport znova ogledali 25. septembra, saj vse doslej ta novogradnja še vedno ne obratuje.

Kot so nam odgovorili v vodstvu bolnišnice, je bil ta zadnji obisk povezan z izdajo obratovalnega dovoljenja. V bolnišnici imajo usposobljenega strokovnjaka, ki je po predpisih obvezen in mora biti prisoten na heliportu ob vsakem pristajanju in vzletanju helikopterja za nujno medicinsko pomoč (NMP). Predvidoma čez teden dni naj bi to dovoljenje dobili in zagotavljajo, bodo s tem javnost pravočasno seznanili.

Kot je znano, je novi heliport ključen za nudenje nujne medicinske pomoči (NMP) v Istri, ko gre za življenja prebivalstva, turistov in ponesrečenih. Novi heliport ob bolnišnici je bil zgrajen s pomočjo čezmejnega projekta Interreg Emergency EuroRegion Slovenija-Hrvaška. Na njem bo pristajal vojaški helikopter z za to usposobljenimi piloti in zdravstvenimi ekipami. Naložba je vredna 500.000 evrov, zanjo je SBI iz omenjenega projekta prejela slabo tretjino denarja (150.000 evrov).


Najbolj brano