Bolničarjem in sestram v Sežani ponujajo celo nastanitev

V Bolnišnici Sežana se že nekaj let borijo z veliko kadrovsko stisko, poleg zdravnikov jim še bolj primanjkuje srednjih medicinskih sester in bolničarjev. Vsaj sedem bi jih zaposlili nemudoma in jim celo uredili nastanitev.

V sežanski bolnišnici, ki je nedavno odprla prenovljeni oddelek za 
rehabilitacijo (na fotografiji), se  borijo s kadrovsko stisko. Foto: Lea Kalc Furlanič
V sežanski bolnišnici, ki je nedavno odprla prenovljeni oddelek za rehabilitacijo (na fotografiji), se borijo s kadrovsko stisko. Foto: Lea Kalc Furlanič

SEŽANA > Zdravnik specialist pulmolog, zdravnik specialist kardiolog, interni zdravnik, sobni zdravnik, srednje medicinske sestre v negovalni enoti, bolničar negovalec, spremljevalec (slednja dva sta lahko pripravnika) so kadri, ki jih v Bolnišnici Sežana iščejo že dlje časa, tudi prek javnih razpisov in z akcijami po zavodih za zaposlovanje.

“Potrebujemo najmanj sedem srednje medicinsko izobraženih ljudi, najsi bo medicinskih sester pripravnic oziroma pripravnikov ali tistih, ki že imajo izpit. Ali pa bolničarjev. Poleg tega pa še najmanj dva sobna zdravnika, da bi zapolnili kadrovske vrzeli, s katerimi se spopadamo že dlje časa,” poudarja direktorica Bolnišnice Sežana Silvana Šonc.

7

bolničarjev in medicinskih sester bi takoj zaposlili v sežanski bolnišnici

Razlog za tako velike potrebe ni v povečanju števila postelj - teh je v sežanski bolnišnici že nekaj let enako - temveč v pomanjkanju srednje izobraženega medicinskega kadra po vsej Sloveniji, pojasni Šončeva. “Zato se bomo obrnili na vse zavode za zaposlovanje po Sloveniji in poleg zaposlitve ponudili tudi nastanitev,” je odločna direktorica. “Sproti oblikujemo začasne rešitve - obseg dela skušamo obvladovati z nadurami, s študentsko pomočjo, prerazporeditvami,” dodaja.

Ker je podobno tudi drugod, se direktorica čudi, zakaj slovenski izobraževalni sistem glede na potrebe po srednje izobraženem medicinskem kadru ne razpiše več vpisnih mest: “Vsaj meni ni znano, da bi bilo v tem šolskem letu kaj dodatnih mest za zdravstveno vzgojo.”

Sicer sežanska bolnišnica uspešno dela in posluje. Konec avgusta so odprli prenovljen oddelek za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, za katerega je zdravstveno ministrstvo namenilo milijon evrov, v druge obnove pa so v zadnjih letih vložili še približno devet milijonov evrov, večino iz lastnih virov. Poleg tega je sežanska bolnišnica ena redkih v Sloveniji, ki se ukvarja s podaljšanim bolnišničnim zdravljenjem, v sklopu katerega izvajajo tri programe - bolnišnično rehabilitacijo, bolnišnično nego in paliativno obravnavo. Imajo tudi oddelek za akutno bolnišnično obravnavo pljučnih bolnikov. V bolnišnici je 180 zaposlenih, od tega enajst zdravnikov.

Na voljo imajo 127 postelj, od teh 24 za bolnišnično nego, torej za tiste, ki pridejo v Sežano po zdravljenju v bolnišnicah, 16 postelj je za bolnike s pljučnimi boleznimi. “Na leto sprejmemo približno 1400 pacientov, vsak pri nas ostane približno 30 dni, čakalna doba pa ni daljša od dveh tednov,” seznanja strokovni vodja bolnišnice Ivan Anton Zorman. In dodaja, da je povpraševanja veliko več.


Najbolj brano