Turistična sezona skrajšala vrste brezposelnih

Konec septembra je bilo v Sloveniji 69.834 brezposelnih, kar je za 2,4 odstotka manj kot avgusta in za 5,3 odstotka manj kot septembra lani. Tudi na Primorskem je število brezposelnih upadlo, najbolj na severnem delu, čeprav so pričakovali večji priliv brezposelnih. Na južnem delu Primorske se brezposelnost septembra običajno zviša, tokrat pa je upadla.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA >Brezposelnost se je v primerjavi z avgustom zmanjšala v vseh območnih službah zavoda za zaposlovanje, najbolj na območju, ki ga pokriva mariborska služba; tam so našteli za 3,9 odstotka manj brezposelnih.

Na Primorskem manjši priliv brezposelnih

Na tretjem mestu po največjem upadu števila brezposelnih je novogoriški zavod, kjer so našteli 2668 brezposelnih. “To je za 9,5 odstotka manj kot septembra lani in za 3,3 odstotka manj kot avgusta navkljub za ta čas pričakovanemu večjemu prilivu - zaradi izteka zaposlitev za določen čas - v evidenco brezposelnih,” pojasnjuje direktorica novogoriške službe zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

4533

brezposelnih je bilo septembra prijavljenih na koprskem zavodu za zaposlovanje

Služba za polovico več brezposelnih kot avgusta

Podobno je bilo tudi na južnem delu Primorske. Na območju koprskega zavoda za zaposlovanje septembra običajno pričakujejo rast števila brezposelnih, a letos ni bilo tako. “Tokrat smo zabeležili upad, saj se je v primerjavi s predhodnim mesecem zaposlilo za 50 odstotkov več brezposelnih,” je zadovoljna direktorica koprske službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj. Našteli so 4533 brezposelnih, kar je za 2,1 odstotka manj kot avgusta. “Veliko povpraševanje je po delavcih v gradbeništvu, v gostinstvu in turizmu, kar kaže, da sezona še traja. Zaradi tega je manjši priliv sezonskih delavcev v evidenco brezposelnih,” razveseljiv preobrat še pojasnjuje Bandljeva.

A kmalu bo že spet drugače. Že ta mesec in novembra v koprskem zavodu pričakujejo večji priliv sezonskih delavcev in iskalcev prve zaposlitve ter manj zaposlitev, zaradi česar se bo število brezposelnih spet povzpelo.

2668

brezposelnih so septembra našteli na novogoriškem zavodu za zaposlovanje

Na Goriškem večjega skoka ne bo niti jeseni

Večji priliv brezposelnih, predvsem mladih, v novogoriškem zavodu pričakujejo že ta mesec. “Vendar to ne bo vplivalo na večji porast brezposelnosti, saj se bodo ti tudi zaposlovali. Delovna aktivnost kaže pozitivni trend tudi naprej,” ocenjuje Vesna Petric Uran.

Na novogoriškem zavodu je bil priliv brezposelnih že vse letošnje mesece manjši kot odliv. “Kar 1821 odjav (74 odstotkov vseh odjavljenih) je bilo zaradi zaposlitve. Mesečno je v povprečju v letošnjem letu na območju novogoriške službe našlo zaposlitev več kot 200 brezposelnih, od teh sicer nekoliko več mladih, sicer pa tudi nizko izobraženih, dolgotrajno brezposelnih, pa tudi invalidov,” pojasnjuje Vesna Petric Uran.

Nevenka Bandelj

direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje

“Veliko povpraševanje po delavcih v gradbeništvu, v gostinstvu in turizmu kaže, da sezona še traja in zaradi tega je manjši priliv sezonskih delavcev v evidenco brezposelnih.”

Iščejo elektrotehnike, inženirje strojništva ...

Prostih delovnih mest na severnem Primorskem je veliko, povprečno 600 mesečno. Še vedno je največ povpraševanja po inženirjih strojništva, elektrotehnike, IT strokovnjakih, varilcih, orodjarjih, strugarjih, zdravnikih, kuharjih, natakarjih, zidarjih … Ker delodajalci tovrstni kader težko najdejo, v zadnjih letih narašča zaposlovanje tujcev, večinoma iz BiH, Kosova, Srbije in Severne Makedonije.

Vesna Petric Uran

direktorica novogoriškega zavoda za zaposlovanje

“Povprečno mesečno je letos na območju novogoriške službe našlo zaposlitev več kot 200 brezposelnih - mladih, tudi nizko izobraženih, dolgotrajno brezposelnih, invalidov.”


Najbolj brano