S tekmovanji opozarjajo na Barkolano

Konec tedna so se na morju pred Trstom začela prva tekmovanja. Na Barcolani Young je v burji sukalo krmila 238 optimistov, do Velikega trga je plavalo rekordnih 400 plavalcev, pokala Bernetti pa se je udeležilo 180 plovil.

Prireditelji so  iz varnostnih razlogov število jadrnic omejili na 
največ 2600. Po tradiciji se regate udeleži tudi približno 200 
slovenskih jadrnic.  Foto: barcolana.it
Prireditelji so iz varnostnih razlogov število jadrnic omejili na največ 2600. Po tradiciji se regate udeleži tudi približno 200 slovenskih jadrnic.  Foto: barcolana.it

TRST > Strani ladijskega dnevnika 51. Barkolane so konec tedna polnili številni športni dogodki, ki so v mesto kave privabili približno 2000 športnih navdušencev. Največ, 1500, jih je bilo na pokalu Bernetti, kjer pripravljenosti pred osrednjim nedeljskim dogodkom običajno preizkusijo vsi favoriti. Na startni liniji so se v nedeljo znašli lanski zmagovalec Barkolane Furio Benussi z novo 100-čeveljsko jadrnico Arco (nekoč Wild Thing), Gašper Vinčec s 16 čevljev krajšim EWOL Morning Glory in Portopiccolo Tempus Fugit, tudi z Mitjo Kosmino na krovu. Zmagal je slednji, saj je Arca zaradi havarije odstopila še pred startom, Ewol pa kmalu po tem zaradi težav z jadri. 15 milj dolgo progo je s tretjim najhitrejšim časom prejadrala posadka Adriatica Europe z Dušanom Puhom.

Okoli poldneva so se z mestnega obrežja na morje podali tudi jadralci razreda optimist, ki so v pojenjajoči burji odjadrali tri plove. Z enakim številom točk kot zmagovalka Lisa Vucetti je najboljšo slovensko uvrstitev zabeležil drugouvrščeni Maj Petrič (JK Jadro Koper), medtem ko se je na zadnjo stopničko zmagovalnega odra povzpel Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat). V dekliški konkurenci se je od Slovenk najbolj izkazala Alja Petrič (JK Jadro) s tretjim mestom.

V morje, ki ima te dni 20 stopinj Celzija, se je s četrtega pomola pogumno pognalo rekordnih 400 plavalcev iz Italije, Slovenije in celo Finske. 1300-metrsko razdaljo do osrednjega trga je po enajstih minutah in 23 sekundah prvi premagal Francesco Ghettini, malenkost počasnejši je bil Marco Urbani (11;45), z bučnim aplavzom pa so gledalci na obrežju pozdravili tudi tretjega v cilju, Slovenca Žana Rihterja (12;00).

Sicer je za Barkolano tudi letos veliko zanimanje. Po lanskih 2689 jadrnicah so prireditelji letošnje število iz varnostnih razlogov omejili na največ 2600. Po tradiciji se regate udeleži tudi približno 200 slovenskih jadrnic.


Najbolj brano