Obetaven podmladek, skromni člani

V nedeljo zvečer se je v Novi Gorici z vseekipno zmago Atletskega kluba Gorica končal slovenski pokal vseh kategorij v mnogobojih. Od otrok do starejših mladincev je bila konkurenca kar močna, v slovenski članski atletiki pa ta olimpijska disciplina umira.

Članski mnogoboj je v slovenski konkurenci dobil član Gorice Tine 
Šuligoj (desno) pred klubskim kolegom Aljažem Murovcem (levo).  Foto: Igor Mušič
Članski mnogoboj je v slovenski konkurenci dobil član Gorice Tine Šuligoj (desno) pred klubskim kolegom Aljažem Murovcem (levo).  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Atletski klub Gorica je z veliko prizadevnostjo več kot 50 prostovoljcev na stadionu v novogoriškem športnem parku spravil pod streho zahtevno dvodnevno prireditev s približno tisoč starti - v kategorijah od U-12 do članov. V starejših kategorijah so dokaj skromno domačo konkurenco okrepili še atleti iz Rusije, Češke, Italije, Hrvaške in Srbije.

Z vsemi ekipami je v slovenskem pokalu tekmovalo 13 klubov, največ točk pa so - po zaslugi množičnosti in kakovosti podmladka - zbrali člani domače Gorice. Srebro so med moškimi osvojili Brežičani, bron pa Radovljičani. Med dekleti so se za Novogoričankami zvrstile Brežičanke in Kranjčanke.

Predsednik AK Gorica Oliver Batagelj se je veselil rezultata na tekmi, ki je bila za klub zelo pomembna: “Žal je denarna stiska že tolikšna, da na tekmovanja v druge kraje ne zmoremo peljati več kot za en kombi atletov, kar se je krepko poznalo pri letošnjih rezultatih na drugih ekipnih tekmovanjih. Za domačo prireditev smo temeljito pripravili številno ekipo. Predvsem v mlajših kategorijah se pozna, da z atleti vadimo v mnogih disciplinah. Izstopajo fantje in dekleta do 16 let ter naše mladinske ekipe. Sicer pa smo videli med mladimi atleti nekaj zelo dobrih tujih izidov. Izstopa zmagovalec med starejšimi mladinci, Rus AleksanderKomarov, s 7343 točkami. Omeniti velja tudi dosežena rekorda Češke med mlajšimi mladinci in Hrvaške med starejšimi mladinci.”

Hrvaški rekord je dosegel Fran Bonifačić (7261), češkega František Doubek (7526).

V konkurenci slovenskega pokala starejših mladincev je zmagal član Triglava Ambrož Škafar (6427) pred Novogoričanoma Matejem Staničem (4637) in Rokom Kocino (4490). Med mlajšimi mladinci je v domači konkurenci slavil Brežičan Peter Gričar Vintar (6249) pred klubskim kolegom Jernejem Selakom (4764) in domačinom Žigo Šuligojem (4497).

Žal je kakovostni vrh manjkal ravno pri članih, kjer je prometna nesreča ustavila Ukrajinca Ivana Romanjuka in Čeha Ondreja Kopeckega, ki bi lahko poskrbela za izida blizu 7000 točk, kakršne je dosegal tudi prezgodaj upokojeni novogoriški atlet in vrsto let najboljši Slovenec, Urban Čehovin. V okrnjeni konkurenci je slavil Hrvat Anton Milanović s 6213 točkami, zbranimi v tekih na 100, 400, 1500 in 110 metrov z ovirami, v metih krogle, kopja in diska ter v skokih v višino, daljino in s palico. V konkurenci slovenskega pokala sta nastopila le dva člana Gorice, Tine Šuligoj pa je bil s 5196 točkami uspešnejši od Aljaža Murovca (4933).

V ženski članski in mladinski konkurenci je bil na sporedu sedmeroboj. V nizu tekov na 100 metrov z ovirami ter na 200 in 800 metrov, v skokih v višino in daljino ter v metih krogle in kopja ni bilo tuje konkurence in primorskega zastopstva. Prvo mesto je osvojila atletinja kranjskega Triglava Monika Podlogar (3838). Med starejšimi mladinkami je bila razred zase Rusinja Vladlena Komarova (4928). Slovenski pokal je dobila Brežičanka Nika Herakovič (3504), srebro je osvojila Velenjčanka Tjaša Podkrižnik (3166), bron pa Novogoričanka Tina Žežlin (2087). Vse mlajše mladinke je ugnala Hrvatica Klara Koščak (5046). Najboljša Slovenka je bila atletinja celjskega Kladivarja Ana Grajžl (4289), šesta je bila Novogoričanka Neli Štanta (2995).


Najbolj brano