Naprodaj za vojsko spodnjic

Kar 8729 dolgih vojaških spodnjic, 3000 delovnih uniform teritorialne obrambe, več kot 2000 bojnih srajc, 1500 bojnih hlač in skoraj 200 vojaških škornjev čaka na nove lastnike. Slovenska vojska jih namreč ne potrebuje več, zato jih že več kot dve leti prodaja. Če najdete pravo številko, se lahko za 45 evrov obujete v nikoli rabljene usnjene vojaške škornje.

Na predstavitvah vojske med mladimi praviloma vlada veliko 
zanimanje za dele vojaških uniform in opreme.  Foto: Danijel Cek
Na predstavitvah vojske med mladimi praviloma vlada veliko zanimanje za dele vojaških uniform in opreme.  Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Ministrstvo za obrambo je pred nekaj meseci objavilo namero o odprodaji neformacijske opreme slovenske vojske, v kateri ponujajo vse, kar vojska potrebuje: od vojaških uniform in čevljev do rokavic, copat, trenerk in jedilnih priborov s čutaro. Ponudba sicer velja do zadnjega dne v letošnjem letu, vendar nam je generalni direktor direktorata za logistiko Željko Kralj pojasnil, da gre za že nekaj let trajajočo prakso.

Slovenska vojska je namreč pred šestimi leti začela menjavati bojne uniforme vojakinj in vojakov. Dotedanjo maskirno uniformo, za katero je veljalo, da je za naše travnike in gozdove nekoliko pretemna, je zamenjala svetlejša maskirna različica, ki se bolje zlije z okoljem. “Oprema, ki nam je ostala, je tudi posledica te menjave, pa tudi iztrošenosti,” pravi Kralj.

Malo številk

Za 45 evrov lahko obujete odlične usnjene vojaške škornje le, če imate stopala velikosti 36, 37, 38 ali 41. Kupci škornjev boste potem težko dobili primerne hlače (po 13 evrov), saj so te na voljo od številke 56 do številke 60. Tudi kombinacija hlač z bojnimi srajcami, ki jih prodajajo po osem evrov, bo težko, saj so te na voljo le od številke 40 do 43.

Da bi odprodali nikoli rabljene vojaške uniforme in ostalo opremo, so v vojašnici Edvarda Peperka v ljubljanskih Mostah pred leti celo odprli prodajalno, kjer so jih prodajali. Kasneje, ko niso več imeli veliko strank, so prodajalno zaprli in opremo začeli prodajati z javno objavo. Uniforme in opreme so še vedno v skladišču v omenjeni vojašnici in še vedno naprodaj, kupci pa se morajo pred nakupom najaviti na telefonski številki 01/471-21-56 ali 01/471-23-05. Vojska seveda ni spletna trgovina, zato se je treba po želeno opremo še vedno pripeljati v vojašnico.

In kaj vse odprodaja naša vojska? Večine oblačil ni še nikoli nihče nosil, so pa oblačila, obutev in ostala oprema seveda stari najmanj osem ali več let. Od rabljenih stvari prodajajo le 445 delovnih bluz, 227 delovnih hlač, 1933 bojnih nahrbtnikov, 90 bojnih pasov teritorialne obrambe in 1229 jedilnih priborov s čutaro. Vseh ostalih oblačil ni nikoli nihče nosil, med njimi pa je največ (8729) dolgih spodnjih hlač. Imajo tudi 2539 platnenih zelenih spodnjih hlač, 2314 rjavih kratkih spodnjih hlač, 1924 pižam in 276 vojaških copat.

Med kosi uniform, ki so zelo priljubljeni med običajnimi ljudmi za vožnjo z motorjem, pri raznih opravilih okrog doma ali konjičkih (pohodništvo, lov ...), ponujajo 2953 delovnih oblek teritorialne obrambe, 2320 bojnih srajc, 1550 bojnih hlač, 752 svetlo modrih športnih majic, 413 maskirnih srajc s kratkimi rokavi, 308 častniških torbic, 242 triprstih rokavic, 190 škornjev, 183 poletnih maskirnih hlač in 112 podkap.

“Seveda smo pred prodajo z vseh delov uniform odstranili vojaške oznake,” pojasnjuje Kralj in dodaja, da gre izkupiček od prodaje neposredno v državni proračun. Na vprašanje, ali ne bi to opremo lahko hitreje in učinkoviteje prodali v pivškem vojaškem muzeju, je Kralj odgovoril, da so v okviru sodelovanja z občinami, kjer je prisotna Slovenska vojska, pred letom dni pivškemu muzeju prenesli za več kot 70.000 evrov tovrstnih artiklov. Za vse ostale kupce pa so vrata njihovega skladišča v Ljubljani po dogovoru vedno odprta.


Najbolj brano