Iztok Mlakar v novi predstavi kot mafijski šef

Tudi druga letošnja predstava SNG Nova Gorica je postavljena na veliki oder, kjer se bodo zvrstile prigode “mafijozota” in njegovih treh hčera ter drugih. Avtor Iztok Mlakar bo zaigral v glavni vlogi, režiral pa je Vito Taufer. V divji komediji, ki jo bodo premierno uprizorili jutri ob 20. uri, bodo gledalci prepoznali številne like iz njihovega vsakdana.

Iztok Mlakar je v komediji Baptista Minola,  mafijski šef, oče treh 
hčera - Chiare, Biance in  Katarin. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Iztok Mlakar je v komediji Baptista Minola, mafijski šef, oče treh hčera - Chiare, Biance in Katarin. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

NOVA GORICA > Nova komedija Iztoka MlakarjaTutošomato analizira današnji svet na realen, a boleč način, ki je obenem tudi komičen. “Do naslova sem prišel po naključju, z besedno igro pa v njem prepoznamo tudi mednaslov 'tutto matto', kar bi pomenilo vse zmešano,” je povedal avtor, ki v komediji uprizori mafijskega šefa, očeta treh hčera - Chiaro igra Urška Taufer, Bianco Tjaša Hrovat, Katarin pa Patrizia Jurinčič Finžgar. Četudi Baptista Minola ne sliši, ne vidi in je dementen, ima vse pod nadzorom. “Kot oblast,” svoj značaj iz divje komedije pojasni avtor.

Režiser Vito Taufer (levo) je povedal, da se način dela ni tokrat prav nič razlikoval od preteklih Mlakarjevih komedij.

Iztok Mlakar

avtor in igralec

“Do naslova igre sem prišel po naključju, z besedno igro pa v njem prepoznamo tudi mednaslov 'tutto matto', kar bi pomenilo vse zmešano.”

Njegove igre Duohtar pod mus!, Sljehrnik in Pašjon so z več kot 100 ponovitvami osvojile gledalce po vsej Sloveniji in prejele več nagrad. Tudi novo uprizoritev je režiral Vito Taufer v koprodukciji z Gledališčem Koper, pri nastajanju slovenske različice mediteranske komedije pa je bila režiserjeva asistentka Tereza Gregorič.

“Način dela ni bil nič drugačen kot v preteklih Mlakarjevih komedijah,” je povedal režiser. “Besedilo je nastajalo sproti, še med študijem, kar pozdravljam, in nam je bilo vsem ustvarjalcem pisano na kožo. Tako sta pisala tudi Molière in Shakespeare.”

Urška Taufer, Patrizia Jurinčič Finžgar, Tjaša Hrovat (z leve) in Iztok Mlakar (v sredini) v predstavi Tutošomato komično uprizarjajo bolečo resničnost današnjega sveta.

Verzi mu niso pustili spati

Zabavno in burkaško dogajanje je napisano v značilnem sočnem in humornem primorskem dialektu, dopolnjujejo ga songi in instrumentalni trio z glasbo v živo. “Pisanje v rimah niti ni tako enostavno. Ponoči sem se zbujal z verzi v glavi, nekaj jih je tam še ostalo. Napisal sem besedila za tri dela, a je bilo treba nato izluščiti bistvo in uskladiti elemente. Naš način ustvarjanja predstave ni prav nič podoben nastajanju drugih predstav, je precej frenetičen,” je priznal Mlakar in dodal, da je vir smeha, podobno kot v ostalih commediah dell'arte, glavni lik, steber humorja - Pantalone.

Ustvarjalci so še priznali, da komedija Tutšomato ni daleč stran od tragedije, saj osrednji lik na koncu potegne ta kratko. “A gledalci bodo tudi to dojeli kot komično,” pravi režiser. Po njegovem mnenju je hiša mafijskega šefa metafora tega sveta, saj ima “mufo” po stenah, v njej ni nikomur za nič mar ... in vsi liki so pošasti.

Mladi so se izkazali

“Igram zlobno hčer, ki želi očeta spraviti s tega sveta,” je povedala Urška Taufer. “Sem lepotica, ki navidez ne izkazuje svoje krutosti, kar je še ena metafora tega sveta,” je dodala. Njena zrcalna slika je druga sestra, ki jo igra Patrizia Jurinčič Finžgar. “Je najmanj škodljiva hči, a do izraza prideta njena divjost in pošastna plat,” je povedala.

Tudi Matija Rupel skuša prikazati lik, znan iz vsakdana. “Je stereotipen zaljubljenec, trubadurček, narcis, ki se naposled, ko ne najde ljubezni drugje, zaljubi vase,” je ilustriral, Mlakar pa je ob tem pohvalil ekipo mladih, talentiranih in korajžnih soigralcev.


Najbolj brano