ESS bo obudil dialog

Predstavniki vlade, delodajalcev in delojemalcev so se včeraj dogovorili za spremembo poslovnika, po katerem deluje Ekonomsko-socialni svet (ESS). Vanj bodo nekako zapisali, da ESS obravnava tudi zakone, ki jih v proceduro vlaga opozicija, vlada pa jih podpira. Socialni dialog bo spet stekel prihodnji petek.

Socialni partnerji so se strinjali, da je socialni dialog pomemben Foto: STA
Socialni partnerji so se strinjali, da je socialni dialog pomemben Foto: STA

LJUBLJANA > Način, kako v poslovnik zapisati to določilo, mora do prihodnjega petka najti komisija ESS. “Najti moramo takšno rešitev, da bodo vnaprej znana pravila, ko ena poslanska skupina vlaga zakon, in da tako pomembna področja, kot je sprememba pokojninske, delovnopravne in zdravstvene zakonodaje, ne gredo mimo obravnave na ESS,” je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Kočljiva naloga

Naloga komisije, ki mora pripraviti predlog spremembe poslovnika, je kočljiva. Niti ESS niti vlada namreč ne smeta posegati v avtonomno delovanje političnih strank in v tem primeru od Levice zahtevati, naj v parlamentarno proceduro ne vlaga neusklajenih zakonov. V Levici že opozarjajo, da bi bila ustavno sporna tudi kakršna koli zahteva po soglasju ESS, ko je nek zakon že v proceduri. ESS bi s tem dobil vlogo, ki je nima niti po zakonih niti po ustavi, je posvaril Matej T. Vatovec (Levica). “Vlada lahko seznani ESS, če bi ESS delal kar koli drugega onkraj tega, pa bi to bil poseg v avtonomijo državnega zbora,” je dejal.

Tako sindikati kot delodajalci se vračajo v Ekonomsko socialni svet.

Doslej je bilo običajno, da je koalicija zakone, ki jih je v parlamentarno proceduro vlagala opozicija, enostavno preglasovala in tako umaknila z dnevnega reda. Relevantne predloge zakonov za področje zdravstva, dela in pokojnin je tako pripravljala izključno vlada. Preden je te predloge poslala v parlament, je - v skladu s poslovnikom - zanje iskala soglasje na ESS.

Z oblikovanjem manjšinske vlade z zunanjo partnerico Levico so se stvari obrnile na glavo. Levica sama vlaga predloge zakonov, koalicija pa tem predlogom zaradi političnih razlogov ugodi. ESS lahko to dogajanje le opazuje, saj o zakonih, ki so že v državnem zboru, nima pravice dajati soglasja. Na takšen način se je dvignila minimalna plača, Levica pa je v postopek vložila tudi predloge za zvišanje urne postavke za študentsko delo, uvedbo plačanega dneva dopusta za vse starše prvošolčkov ter za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zadovoljni s sestankom

Delodajalci so z ugotovitvijo, da je socialni dialog mrtev, pred dvema tednoma zapustili ESS. Z njimi so se strinjali tudi v sindikatih. Čeprav so jim rešitve, ki jih zdaj mimo ESS predlaga Levica, morda všeč, takšen način dela ogroža socialni dialog, so opozorili.

Včeraj so se člani ESS o usodi socialnega dialoga v takšnih okoliščinah pogovarjali s premierjem Marjanom Šarcem. Z dogovorom, da ESS dopolni svoj poslovnik in obravnava tudi opozicijske zakone, ki jih podpira vlada, so zadovoljni, je po srečanju povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. Tudi sicer je bil včerajšnji sestanek potreben: “Treba je bilo opraviti razpravo o vsebini socialnega dialoga. Mislim, da ni nič škodovalo, da še enkrat pretresemo, kaj obravnavamo, kako obravnavamo, kdaj obravnavamo. V zadnjem času je tudi kar nekaj vladnih zakonov zdrknilo mimo ESS in prav je, da obudimo spomin, kako se vodi socialni dialog.”

Delodajalci se zdaj vračajo v ESS. Z ugotovitvijo, da je bilo srečanje s premierjem koristno, je sestanek zapustil tudi Branko Meh iz Obrtno-podjetniške zbornice (OZS). O tem, ali bo Levica zdaj nehala vlagati neusklajene predloge zakonov, je dejal: “Stranke lahko same vložijo zakon, to jim dopušča ustava, želimo pa, da vlada vpliva na te stranke, da se dogovori drugače, da ne bodo potekale te zadeve mimo ESS in vlade.”


Najbolj brano