Čist slog z občutkom za detajle

V Mali galeriji Mira Kranjca v Kosovelovem domu v Sežani je do 13. oktobra na ogled razstava Papirne igrarije, na kateri dela v grafični tehniki monotipije predstavlja Jana Štok.

Jana Štok (v sredini) se je predstavila v družbi likovne kritičarke 
Anamarije Stibilj Šajn in  gostitelja Davida Terčona. Foto: Olga Knez
Jana Štok (v sredini) se je predstavila v družbi likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn in gostitelja Davida Terčona. Foto: Olga Knez

SEŽANA > Jana Štok, po poklicu modna oblikovalka in inženirka oblikovanja kamna, živi in ustvarja v Sežani. Skoraj desetletje se ljubiteljsko ukvarja s fotografijo, je tudi aktivna članica sežanskega Foto kluba Žarek. Že nekaj let pa tudi slika. Ob prepevanju Noneta Kresnik je na odprtju razstave Papirne igrarije o avtorici in njenem delu spregovorila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stiblij Šajn.

Jana Štok ustvarja v različnih tehnikah, še posebej pa se posveča grafični tehniki monotipije, s katero dobi le en odtis in ga nato kombinira s kolažnimi aplikacijami, za katere uporablja avtorske likovne zapise (poslikane in potiskane papirje), je pojasnila Anamarija Stibilj Šajn: “Ustvarja v različnih slikarskih zvrsteh, prednost pa daje abstraktnemu ustvarjanju, ki ji nudi neskončne možnosti raziskovanja in iskanja lastnega umetniškega izraza. Pretežno ustvarja z akrilnimi barvami, ki jih uporablja za slikanje, odtise in kolaže.”

Tokratna razstava je avtoričin spontan zaključek igrivega raziskovanja grafične tehnike monotipije in kolaža, barv, kompozicije, kontrasta, ploskev in ostalih elementov likovne teorije. Ustvarjena dela so kolažne sestavljanke iz monotipij. “Tokrat je raziskovala subtilnejše barve odtenke; antično belo, renesančno roza, rjavo, ki kombinirani med sabo ustvarijo nove zanimive odtenke. V njenih delih, ki so nastala v preteklem in v letošnjem letu, se srečujemo s tradicijo nekaterih mojstrov širšega primorskega prostora kot so Spacal, Makuc in drugi,” je še dejala likovna kritičarka.

Slikarka se predstavlja z nizom del manjšega formata, ki kažejo občutek za likovno čist slog z občutkom za detajle.  


Najbolj brano