Šarec: potrebni so kompromisi

“Nas je veliko in potrebni so kompromisi,” je včeraj tako koalicijskim partnerjem kot stranki Levica sporočil premier Marjan Šarec. Po črnem petku, ko je Levica razglasila “začetek konca” sodelovanja z vlado, premier in predsednik DZ Dejan Židan pa sta se nato medsebojno vzgajala prek facebooka, je Šarec včeraj dogajanje ocenil kot “konec začetka.”

Predsednik vlade Marjan Šarec ocenjuje, da imajo znotraj koalicije 
še kakšne težave, ki jih morajo rešiti, šele potem se bodo lahko 
pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah. Foto: STA
Predsednik vlade Marjan Šarec ocenjuje, da imajo znotraj koalicije še kakšne težave, ki jih morajo rešiti, šele potem se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladnih podporah. Foto: STA

LJUBLJANA > Zaradi ukinitve dodatka za delovno aktivnost, načrtovane davčne razbremenitve in različnih pogledov, kako ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so se konec prejšnjega tedna odnosi med koalicijo in Levico še bolj skrhali.

Napeto pa je začelo postajati tudi znotraj koalicije. Čeprav je ta že uskladila proračunske dokumente, se je naknadno oglasila stranka Desus, ki poskuša zdaj z dopolnilom v državnem zboru uveljaviti svojo zahtevo za izredno uskladitev pokojnin v letu 2019. Za takšno uskladitev bi bilo treba v proračunu dodatno zagotoviti 43 milijonov evrov. Premierju Marjanu Šarcu je konec tedna pritisk dvignil še predsednik DZ in prvak SD Dejan Židan, ki je za umiritev prepira med koalicijo in zunanjo partnerico Levico prek facebooka pozval k srečanju, na katerem bi se pogovorili o odprtih vprašanjih.

Marjan Šarec

predsednik vlade

“Mogoče bi pa jaz rekel, da je to konec začetka.”

V koaliciji so težave, ki jih je treba rešiti

Šarec je odgovoril z dolgim zapisom, v katerem je Židana poimenoval “vzgojitelj”. Včeraj, ko je ob začetku obravnave proračunskih dokumentov te prišel predstavit poslancem, se je Šarec v izjavi novinarjem tej besedi izognil, o pobudi za sestanek pa povedal, da si kot predsednik vlade pridržuje pravico za sklicevanje sestankov, a ne na način, da je prej in potem vse v medijih.

V koaliciji so težave, ki jih je treba rešiti, šele nato se bodo lahko pogovarjali o Levici in zunajvladni podpori, je dejal premier. Koalicijskim partnerjem je dal nekaj nasvetov. Svetuje jim, naj ob naslednjem sestavljanju vlade, katere koli že, prevzamejo resorje, na katerih bodo lahko uresničevali svoje strankarske prioritete, ne pa da se “pred volitvami zavzemajo za eno, potem pa vzamejo popolnoma drugačne resorje”. Svetoval bi jim tudi, naj se držijo dogovorov. Po njegovih besedah so se namreč dogovorili, da v državnem zboru ne bodo vlagali dopolnil k proračunu.

“Ni potreben nov razmislek, potrebno je samo, da se vsi zavedamo svojih odgovornosti, da se zavedamo, kakšna vlada smo, da se zavedamo, da smo prva manjšinska vlada. Če se bomo vsi tega zavedali, potem bo lažje,” je Šarec povedal o prihodnosti koalicije. Po njegovem se mora tudi Levica zavedati, da je v vladi več strank, ki jih je težko uskladiti. Če bo pripravljenost za sprejemanje kompromisov, bodo s tem zadovoljni, če je ne bo, pa je spomnil na svoj facebook zapis, v katerem je namignil na opcijo oblikovanja nove vlade.

Kdo gre komu naproti

Dopolnila, s katerim zahtevajo izredno uskladitev pokojnin že ob 2,5 in ne šele ob triodstotni gospodarski rasti, stranka Desus ne bo umaknila. “Pokazalo se bo, katere so tiste stranke, ki res podpirajo starejše, upokojence,” je povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Umar je za leto 2020 napovedal 2,8-odstotno gospodarsko rast. Erjavcu se zdi krivično, da bi se upokojencem izredna uskladitev izmuznila zaradi 0,2 odstotka prenizke rasti.

Se pa Šarec in Erjavec strinjata o odnosih z Levico. “Mi smo po navadi vedno ugodili Levici,” je o odnosu koalicije do zunajkoalicijske partnerice dejal Erjavec. Socialne pomoči so zaradi tega že na ravni minimalne plače, ko bi morala zdaj Levica narediti korak nasproti koaliciji, pa tega ne naredi, je ugotavljal in dodal: “S premierjem se strinjam in upam, da bo Levica spremenila svojo držo.”

Politika Šarčeve vlade doslej ni bila posebej radodarna, pozivom, naj začne iti Levica na roko koaliciji, odgovarja Matej Tašner Vatovec (Levica). Vlada sporazuma z Levico ne spoštuje in tudi o proračunu se z Levico ni usklajevala, čeprav bi se morala, je opozoril. “Če proračun ne bo razvojen, socialen in če ne bo ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bomo glasovali proti,” je napovedal držo Levice. Organi te stranke se bodo o nadaljnjem sodelovanju z vlado odločali v prihodnjih dneh.

Podpora proračunu je tudi brez Levice načeloma že zagotovljena. Glasove zanj bo namreč prispevala poslanska skupina SNS. Njen vodja Zmago Jelinčič trdi, da je edini motiv, ki ga njegova stranka ima, reševanje države. Nekateri v primeru padca proračuna računajo na predčasne volitve ali pa na nove vladne kombinacije, meni Jelinčič.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Preobrat

Smo zaradi aktualnih trenj v koaliciji ter med koalicijo in Levico na robu novih predčasnih volitev? Nismo. Po seriji predsedniških, državnozborskih, lokalnih in evropskih volitev politične stranke za nove predčasne nimajo ne denarja ne idej. Tiste, ki jim slabo kaže in imajo za povrh še predsednike, ki niti za poslance niso bili izvoljeni, si gotovo ne bodo rezale veje. Poslanci, ki so se šele dobro privadili na svojo novo vlogo, si takisto ne želijo za tri leta skrajšati mandata. Po ...

Preberi več

Najbolj brano