Preobrat

Smo zaradi aktualnih trenj v koaliciji ter med koalicijo in Levico na robu novih predčasnih volitev? Nismo. Po seriji predsedniških, državnozborskih, lokalnih in evropskih volitev politične stranke za nove predčasne nimajo ne denarja ne idej. Tiste, ki jim slabo kaže in imajo za povrh še predsednike, ki niti za poslance niso bili izvoljeni, si gotovo ne bodo rezale veje. Poslanci, ki so se šele dobro privadili na svojo novo vlogo, si takisto ne želijo za tri leta skrajšati mandata.

Po morebitnem umiku Levice kot zunanje partnerice lahko vlada deluje tudi kot manjšinska z iskanjem zunanje podpore pri eni ali drugi opozicijski stranki vsakokrat, ko bo tema terjala vsaj 46 glasov poslancev. Lahko si poišče novega stalnega partnerja, vendar bi se morala v tem primeru koalicija zasukati za 180 stopinj. Konec koncev lahko Šarčeva vlada tudi pade, vendar pa politične stranke njenega padca ne bi povzročile z namenom odhoda na predčasne volitve, ampak z namenom in morda jasnim načrtom, kako sestaviti novo vlado.

Koalicijskega miru je zagotovo konec. Toliko slabše za družbo, ki potrebuje resne ukrepe.

Še do nedavnega se je zdel zadnji scenarij nemogoč. Marjan Šarec je koalicijske partnerje stiskal v kot; v imenu poštenja in lepega obnašanja se je moralo posloviti več ministrov. Ko je kdo od predsednikov strank rekel kaj, kar premierju ni bilo všeč, je bil odgovor na dlani: lahko se gremo spet izmerit na volitve.

A to je bilo še v času, ko je javnost živela z občutkom varnosti zaradi visoke gospodarske rasti, zadovoljstva, ker je politika del te namenila tudi nekaterim skupinam državljanov in jim olajšala življenje, in s pričakovanjem, da bodo po uvajalnem letu prišli ukrepi za rešitev zdravstva, denimo. Namesto tega je prišlo ohlajanje gospodarstva in napoved varčevanja, predvsem pa so prišle afere z generalnim sekretarjem stranke in državnim sekretarjem v Šarčevem kabinetu. Prišle so tudi fotografije iz Moskve, na katerih sta skupaj premier in ljubljanski župan in to kmalu po odpisu 29 milijonov evrov dolga družini Janković.

Alenka Bratušek je s svojo zgodbo o sekanju lovk v energetiki razkrila, kako zelo si gredo na živce v koaliciji. Karl Erjavec zdaj v svojem slogu skrbi za upokojence. SD medtem umirjeno miri strasti, ki so se vnele med Levico in koalicijo, hkrati pa naj bi bila prav ta stranka vpeta v zakulisne boje za obvladovanje državnih podjetij.

Koalicijskega miru je zagotovo konec. Toliko slabše za družbo, ki potrebuje resne ukrepe.


Preberite še


Najbolj brano