Ko združita moči kamen in čipka

Veliki Dol se je v soboto prelevil v Čipkarski Dol. Na svoj račun so tokrat prišli ne le ljubitelji čipk, ampak tudi kraškega kamna, saj je bila osrednja tema dogodka prav združitev čipkarskih in za Kras značilnih kamnitih krasilnih motivov. Organizatorji so tudi letos pripravili zanimivo dogajanje in dokazali, da imata kamen in čipka veliko skupnega.

V dopoldanskem času so na Velikem Dolu potekale klekljarske 
delavnice.  Foto: Petra Mezinec
V dopoldanskem času so na Velikem Dolu potekale klekljarske delavnice.  Foto: Petra Mezinec

VELIKI DOL Na Velikem Dolu so v domačem Kulturnem društvu Kalunca pripravili že četrti celodnevni dogodek, posvečen čipkam in klekljanju.

Obujajo velikodolsko čipkarsko tradicijo

Osrednja tema letošnjega dogajanja je bila povezava kamnoseških motivov s kraških stavbnih elementov in čipkarskih motivov. “V društvu skušamo vsebino prilagoditi Krasu. Iščemo kraške teme in motive,” je pojasnila Neža Bandel iz Kulturnega društva Kalunca, ki je skupaj s še dvema domačinkama, Franjo Živec in Martino Živec, gonilna sila pri obujanju tradicije čipkarstva na Krasu. V vasi je namreč kar 47 let, od leta 1909 do leta 1956, delovala čipkarska šola, v kateri so se številne Kraševke izučile klekljanja.

K organizaciji dogodka vsako leto pristopi več domačinov, ki so še posebej ponosni, da so letos dosegli prvo mesto pri ocenjevanju urejenosti vasi na območju sežanske občine, in prijateljskih društev ter posameznikov, zato pestro dogajanje obiskovalcev tudi letos ni razočaralo. Poleg številnih delavnic in razstav po vsej vasi so lahko obiskovalci poslušali predavanje o povezanosti kamna in čipke, ki sta ga pripravila arhitekt Stojan Lipolt in fotograf Jadran Čeh, izbrali pa so tudi najlepšo čipkarsko pito.

Najboljše in najlepše pite

Komisija, v kateri sta sedela tudi Milena Štolfa, vodja sežanske enote Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, in Peter Patajac, je med 18 prispelimi pitami kot najlepšo ocenila pito Elisabette Tonti iz Tomačevice, nagrado za najboljšo pito pa so si razdelili Silvana Grgič iz Velikega Dola in otroci družine Merkelj iz Koprive. “Opažamo, da je kakovost pit vsako leto boljša, kar nas zelo veseli. Prav tako smo zadovoljni, da so na tokratno ocenjevanje prispele pite z vsega Krasa in Obale,” je povedala Martina Živec.

Članice klekljarske skupine Klinčki in kušinčki, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Kalunca, se dobivajo vsak teden, enkrat mesečno pa medse povabijo tudi klekljarice iz italijanskega Fuselliama in tako pridobivajo novo znanje.


Najbolj brano