Od kobariških štrukljev do pšenice

Ljubiteljem lokalne kulinarike in umetnostni, športa ter ekološko osveščenim je sobotni Jestival ponudil pestro dogajanje z bogatim spremljevalnim glasbenim programom. V Zaročišču so ob poti proti Kozjaku s sejanjem pšenice prvič v Posočju gostili projekt 2000 zlatih zrn za novo tisočletje v okviru vseslovenskega, ki osvešča ljudi o dragocenosti kruha.

 Foto: Občina Kobarid
Foto: Občina Kobarid

KOBARID > Na kobariškem trgu so v lepem vremenu dišale soške dobrote, na ogled je bila lokalna ustvarjalnosti in še mnogo drugih atraktivnostih, ki so jih predstavili na 47 stojnicah. V dopoldanskem času so v Zarčišču posejali polje pšenice na zemlji lastnice kapa Koren in članice društva Lidije Koren, ki pravi; “Gre za projekt, ki osvešča o dragocenosti hrane in kruha, ki povezuje in ki ohranja avtohtona semena.”

Zaključujejo poletno festivalsko obdobje

Z Jestivalom že šesto leto zaključujejo festival pohodništva in kolesarstva, ki so ga letos z 21 pohodi izvedli od sredine septembra in zaključili 6. oktobra. Z Jestivalom se zaključuje tudi poletno posoško dogajanje s svetovno odmevnimi glasbenimi festivali na Sotočju pri Tolminu, ki so se sicer poslovili že proti koncu avgusta. Dogajanje pa ne zamira. Številni organizatorji sicer bolj umirjene dogodke napovedujejo prek zime. Skratka, izgovora za dolgčas v Posočju ni.

Deluj trajno, uživaj lokalno

V soboto so se po pozdravnem nagovoru župana Marka Matajurca predstavili udeleženci SP v singelspeedu oziroma gorskem kolesarjenju brez prestav, ki jih je gostil kamp Rut. Ob 11. uri so klasični gorski kolesarji zavrteli kolesa na tradicionalni dirki v Drežnico. Vmes je glavni trg v Kobaridu postal tržnica, kjer so si lahko oddahnili pohodniki in kolesarji, užitkarji in gurmani, ljubitelji domače obrti in umetnosti. Med njimi je bilo veliko obiskovalcev iz Slovenije, ki na Jestival prihajajo z avtobusi, iz bližnjega zamejstva in tudi turistov, ki še vztrajajo v Posočju.

Kot pravijo organizatorji iz turističnega zavoda Dolina Soča, so letos program povezali s sloganom Deluj trajno, uživaj lokalno. Med drugim so gostili Mlekarno Planika z njenim muzejem sirarstva, izdelovalce suhih mesnin izdelkov in čebelarje. “Vsi so glasniki trajnostnega delovanja in prisegajo na sestavine ter vire iz lokalnega okolja dežele živih voda in živih planin s tisočletno tradicijo,” razmišlja kobariški župan Matajurc. .

Sir Tolminc, Bovški sir in albuminska skuta so že stoletja nepogrešljivi okusi Doline Soče, ki z energijo napolnijo tudi pohodnike ali kolesarje v planinah. “V času sezone je doživetje Julijskih Alp še lepše in bolj avtentično, če se ustavite pri sirarjih na visokogorskih pašniških planinah, kjer življenje teče v ritmu, ki ga narekujejo letni časi. Prav doživetje kulturne in naravne dediščine Julijcev je v ospredju tudi na novi, 270 kilometrov dolgi poti Juliana Trail, ki teče okoli Julijskih Alp in jo uradno odpiramo 18. oktobra,” pripoveduje direktor turizma Doline Soče Janko Humar.

Kobariški štruklji so kralji kulinarike

“Vsaka gospodinja kobariške štruklje pripravlja malo drugače, večinoma pa se v polnjenih testenih žepkih znajde nadev iz orehov, poparjenih s soško smetano, ter rozin in ruma. Okusi, ki jih navdihujejo smaragdna Soča in edinstveno rastje med Alpami in Mediteranom, se ćutijo v dobrotah soške kuhinje,” so na Jestivalih že večkrat povedale mojstrice zahtevne priprave.

Organizatorji so ponudili sprehod skozi davno in polpreteklo zgodovino. V Zeleni hiši je na ogled Zgodba o ljudeh s krili na nogah avtorice s kolegi Katje Roš, ki bo obiskovalce popelje skozi stoletje smučanja na Livškem in matajurskih smučinah. “Nekoč je sredi pobočja Kuka stala smučarska koča, kjer so se ljudje družili in veselili, da se jo je prijelo ime Nebesa”, pravi Roševa, ki skupaj z družino s turističnim naseljem Nebesa nadaljuje poslanstvo Nebes. Vpogled v življenje pokončnih prednikov je prinašal vodeni ogled Mrzlega studenca s staroverskim sporočilom.


Najbolj brano