Ni bilo jasno, katero pivo je najboljše

Primorske novice so tudi letos nekaj zvestih bralcev nagradile z jesenskim izletom. Minuli petek jih je več kot 80 raziskovalo znamenitosti Polzele in Žalca. Najbolj sproščeno vzdušje je bilo ob fontani piva, najbolj prisrčno pa ob torti ob 15-letnici dnevnega izhajanja Primorskih novic.

Pri fontani Zeleno zlato se niso mogli zediniti, katero pivo je 
najboljše. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Pri fontani Zeleno zlato se niso mogli zediniti, katero pivo je najboljše. Foto: Zdravko Primožič/FPA

POLZELA, ŽALEC > Dva avtobusa sta se, prvi iz Nove Gorice, drugi iz Kopra, na pot odpravila v zgodnjih jutranjih urah. Strupen mraz na Ravberkomandi, kjer so se Primorci združili, so pomagali odgnati tudi dišeči krofi. Odgovorni urednik Primorskih novic Antiša Korljan je zvestim bralcem zaželel srečno pot.

Do Ljubljane jih je na izletu, ki ga je organizirala turistična agencija Oliver Turizem, spremljala megla, nato se je vendarle prikazalo sonce. Ogledali so si grad Komenda, nekoč strateško pomembno stavbo polzelskih plemičev, prvič omenjeno že leta 1149. Pomemben zgodovinski spomenik so pred leti temeljito obnovili in v njem uredili tudi spominsko sobo pesnice in pisateljice Neže Maurer.

Ko je povezana vsa vas

Prijetno presenečeni so bili ob obisku vasi Andraž nad Polzelo, kjer so jim v domu krajanov pripravili dobrodošlico in predstavili zgodovino, lepote naselja in življenje ljudi. “Spominja me na mojo vas, Dolenjo Trebušo, saj so v vasi zelo povezani in imajo veliko društev, od kulturnega in športnega do gasilskega,” je bil nadušen Bogomir Kofol. Jožeta Novaka iz Dan pri Sežani pa je prevzela tamkajšnja razstava Mirana Čobala, ki v glinenih figuricah ponazarja komične zgodbe, denimo o Švejku in Butalcih. “Figurice so res zanimive in zelo dodelane. Take stvari me zanimajo. Pred leti sem izdelal lutke za na prst in z njimi vnukom uprizarjal zgodbo o Rdeči kapici.”

Na gori Oljka so si izletniki ogledali cerkev sv. Križa in podzemno svetišče, nato pa so se zapeljali v Žalec, kjer so se ustavili v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Urejen je v nekdanji štirinadstropni sušilnici hmelja in predstavlja vez med zgodovino, sedanjostjo in prihodnostjo hmeljarstva v Spodnji Savinjski dolini. V njem nadaljujejo zgodbo žalskega pivovarja Simona Kukca, po katerem je poimenovano hišno pivo.

Moški so v hmeljarstvu neuporabni

Vodička je razložila, da je hmelj dvodomna rastlina, ki v enem dnevu lahko zrase tudi do 25 centimetrov. Ženske so se nasmihale ob informaciji, da je moška rastlina v hmeljarstvu “nezaželena in neuporabna”, vsi pa so z veseljem poskusili Kukčevo pivo.

S pokušino so nadaljevali pri fontani Zeleno zlato, kjer se niso mogli zediniti, iz katere od šestih pip je priteklo najboljše pivo. Dobra volja se je nadaljevala v restavraciji, kjer je bila presenečenje torta ob 15-letnici dnevnega izhajanja Primorskih novic. V imenu izletnikov se je Primorskim novicam za čudovit izlet zahvalil Andrej Jamnik iz Ankarana. Zagotovil je, da bodo vsi še naprej naši zvesti bralci in naročniki.


Najbolj brano