V športnem parku se obeta tisoč startov

Atletski klub Gorica bo danes in jutri gostil še zadnje veliko državno stadionsko tekmovanje iztekajoče se sezone - slovenski pokal v mnogobojih za vse kategorije. Domačo konkurenco bodo okrepili še tekmovalci iz šestih držav.

Član AK Gorica Aljaž Murovec (desno) je na lanskem slovenskem 
pokalu osvojil bron.  Foto: Igor Mušič
Član AK Gorica Aljaž Murovec (desno) je na lanskem slovenskem pokalu osvojil bron.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Na stadionu v športnem parku v Novi Gorici se bo danes in jutri od 10. do 20. ure v odprtem slovenskem pokalu v mnogobojih pomerilo približno 200 tekmovalcev. Več kot 50 sodnikov in prostovoljcev bo poskrbelo za približno tisoč startov atletov. Najmlajši (U-12) bodo tekmovali v četveroboju, največ zanimanja pa bo za članska tekmovanja žensk v sedmeroboju in moških v deseteroboju. Tu bodo šibko slovensko konkurenco okrepili tekmovalci iz Češke, Rusije, Ukrajine, Italije, Srbije in Hrvaške. Pričakovati je tudi kakšen tuj rezultat okoli magične meje 7000 točk.

V izjemno težki atletski disciplini, kjer je treba združiti znanje in vzdržljivost v tekih na sto metrov, na 110 metrov z ovirami, na 400 in na 1500 metrov, pa v skokih v daljino, višino in s palico ter tudi v metih krogle, diska in kopja, v Sloveniji ni več tekmovalca, kakršen je bil pred dvema letoma športno upokojeni član AK Gorica Urban Čehovin. V tem desetletju je z izidi malo nad 7000 točk edini v naši domovini držal stik vsaj s srednjim razredom tuje konkurence, sedanji domet Slovencev pa ne seže do 6000 točk.

Kljub temu si novogoriški klub po besedah predsednika Oliverja Batagelja veliko obeta: “Za nas je ta domača tekma drugi vrhunec sezone. Zaradi majhnega proračuna kluba ter šolskih in drugih obveznosti atletov, smo bili skromneje prisotni in pripravljeni na nekaterih poletnih tekmovanjih v drugih krajih Slovenije. Smo se pa zato temeljito pripravili na domačo tekmo, na kateri bomo poskusili ubraniti lansko pokalno zmago v moški konkurenci. Tine Šuligoj in Aljaž Murovec lahko tudi posamično prideta na stopničke zmagovalnega odra. Veliko pričakujemo od naših mlajših kategorij, saj tam vse atlete vzgajamo za širši krog disciplin, saj tako dobijo prave temelje v hitrosti, eksplozivnosti in koordinaciji.“

Lansko člansko zmago brani atlet ljubljanskega Kronosa Matej Lindič. Murovec je lani osvojil bron. Ljubiteljem atletike se obeta privlačen vikend na stadionu, atlete pa bodo pričakale ugodne razmere, saj je napovedano sončno in prijetno sveže vreme.

Žal je v strategiji Atletske zveze Slovenije mnogoboj, ki je sicer olimpijska disciplina, na obrobju, tekme pri nas pa so vse redkejše. Zato so prizadevanja novogoriških organizatorjev, da tekmo v tej disciplini ohranjajo, vredna posebnepohvale.


Najbolj brano