Larisa Štoka: “Kris nam je dal priložnost, da pomagamo še drugim krisom”

Ko je koprsko prostovoljno in humanitarno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki zbiralo denar za Krisa Zudicha, je zanj slišala vsa Slovenija, čeprav deluje malo časa, manj kot tri mesece. Njegova gonilna sila je 48-letna Larisa Štoka, učiteljica razrednega pouka na koprski OŠ Antona Ukmarja, ki ima z otroki prav poseben odnos.

Da zna Larisa Štoka rokovati s kratkohlačniki, je očitno. Sama pravi, da gre za obojestranski odnos in da znajo tudi otroci in najstniki rokovati z njo, drugače med podporniki društva, “dobrodelnimi škratki”, ne bi bilo dveh osmošolk, ki jima je bila razredničarka, in je ne bi povabili na pijačo nedavni maturanti, ki jih je spremljala tretjino devetletke.

To se ji že od nekdaj zdi dragoceno; tako zelo, da je nekdanjim učencem, zdaj že mladim staršem, ob najsrečnejšem dogodku pletla odeje za naraščaj. “Ko se na začetku šolanja povežemo z nitko prijateljstva, mi je to nitko v veselje ohranjati tudi kasneje,” priznava.

Njeni učenci so palčki pomagalčki

Društvo je poimenovala Palčica Pomagalčica, ker učencem reče palčki pomagalčki. “Eden pobriše tablo, drugi mi podari iskren pogled in prijazen nasmeh, s čimer mi polepša dan.” Naslavljanje s pomagalčki je otrokom všeč, obenem dobijo potrditev, da zmorejo opraviti neko nalogo, razkriva.

Larisini pomagalčki iz 3.d razreda OŠ Antona UKmarja

Decembra lani je njen razred drugošolcev za neko društvo zbiral pripomočke za osebno higieno. Ugotovila je, da radi delijo stvari in pomagajo drugim, in dobila preblisk, da bi bilo prav, da tudi sama priskoči na pomoč. Odločila se je postati Palčica Pomagalčica.

Še pred koncem leta je napisala kratko predstavitev za prijatelje in sodelavce, kasneje še za krog ljudi, s katerimi je povezana na svojem facebookovem profilu. Zapis je zaokrožil, v enem tednu so ji pomagali zbrati več kot 200 paketov z novimi igračami, nekaj kosi oblačil in sladkim priboljškom. Odziv jo je presenetil, sklenila je, da bo obdarila otroke na različnih koncih Slovenije. Januarja, ko so ji še kar nosili pakete, je začela zbirati kovinske in plastične zamaške in v zbiralni akciji pritegnila približno 100 istrskih gostinskih lokalov oziroma več kot 30 javnih ustanov, vrtcev, šol, univerzo in domov za upokojence. “Ko nekdo potrebuje pomoč - iz različnih ranljivih skupin otrok z dolgotrajnimi zdravstvenimi ali družinskimi finančnimi težavami -, imamo mrežo že vzpostavljeno in se lahko takoj odzovemo.”

Njeni učenci so na lastno pest začeli z zbiranjem hrane za živali v zavetišču.

S skrinjicami upanja do očkovega objema

Julija je ustanovila društvo, skupaj z nekaterimi somišljeniki, med katerimi sta njena najboljša prijateljica in zdajšnja podpredsednica Katarina Podgajski in Dragana Radičević. Pri odkupu kovinskih zamaškov sodelujejo s koprsko enoto podjetja Dinos, kjer so jim šli na roko tudi, ko so poleti zbirali star papir. Enega svojih zabojnikov so jim dali v brezplačno uporabo, zabojnik sreče, kot so ga sami poimenovali. “V štirih tednih smo zbrali več kot deset ton papirja, s tem rešili več kot 160 dreves in za otroke, ki jim starši ne morejo omogočiti letovanja, pripravili pakete počitniškega razvajanja. Vanje smo dali najboljše piškote, čokoladne kroglice, lešnikov namaz in marmelado, na koncu smo otrokom poklonili še doživetje z vetrom v laseh, torej plovbo z jadrnico,” pojasnjuje.

Zbrali so tri tone zamaškov, ti na fotografiji v najlon vrečkah so plastični.

V majhnih lesenih škatlah, skrinjicah upanja, so zbirali kovance za očkov objem po dolgih štirih letih. “Ta očka živi v eni od držav nekdanje Sovjetske zveze, njegov sin iz Kopra si ga je želel videti, pomagali smo zbrati denar za letalsko vozovnico.” Ostale kovance so uporabili za rojstnodnevno darilo za enega od učencev, obdarili so otroka, ki okreva po hudi prometni nesreči, in koprski deklici, katere družini je zgorelo stanovanje, kupili prvo novo igračo.

Starši jim zaupajo življenja svojih otrok, to je posebna odgovornost

Larisa Štoka dela pod modro streho OŠ Antona Ukmarja že 26 let, poučevala je tudi na predmetni stopnji in na pedagoški fakulteti. Ali v zadnjem času opaža več stisk kot pred leti? Na vprašanje odgovarja pritrdilno in dodaja, da starši oziroma skrbniki otrok o nekaterih stiskah težko govorijo.

“Učitelji, ki smo z učenci v vsakodnevnem stiku, lahko težave sami zaznamo, včasih že ob pogledu na neko risbo. Na voljo imamo tudi Palčice, naše koordinatorke v javnih ustanovah, ki pogosto začutijo, da nekdo potrebuje pomoč.”

Ko pomagajo, stavijo na zaupanje, skrinjic upanja ne zaklepajo, in tudi za prispevke, namenjene dragemu Krisovemu zdravljenju v ZDA, zagotavljajo, da bodo z njimi ravnali odgovorno in transparentno.

Larisa Štoka: “Učitelji, ki smo z učenci v vsakodnevnem stiku, lahko težave sami zaznamo, včasih že ob pogledu na neko risbo. Na voljo imamo tudi Palčice, naše koordinatorke v javnih ustanovah, ki pogosto začutijo, da nekdo potrebuje pomoč.”

Zbiranje denarja so ustavili v trenutku, ko so ugotovili, da so prišli do potrebnega 2,3 milijona evrov. Ker pa banke takrat še niso prikazale vseh nakazil, ki so jih številni posamezniki, “dobrodelni škratki”, poslali čez vikend, je skupni znesek poletel v nebo. Donatorski in sponzorski zneski še kar prihajajo, napovedanih je še nekaj koncertov. “Radio Capris je ponedeljkov dobrodelni koncert za Krisa na OŠ Koper preimenoval v koncert za Krisovo prvo zmago in njegove prijatelje. Kris iz Kopra nam je dal priložnost, da lahko pomagamo še drugim krisom iz vse Slovenije. Prednost pa dajemo tistim, katerih življenje visi na nitki,” se Larisa Štoka zaveda razsežnosti dobrodelnih humanitarnih akcij.

To, da jim starši zaupajo življenja svojih otrok, je posebna odgovornost, zavedati se je morajo, vse dokler nad njihovimi glavami ne visi več nobena temna senca. Ko razblinijo še zadnji dvom, si lahko oddahnejo in se posvetijo drugemu primeru. Glede Krisove zgodbe se tudi v društvu Palčica Pomagalčica zavedajo, da so veliko pripomogli slovenski odbojkarji. “S svojimi zmagami in dobrodelnimi gestami so servirali zadnji 'match point' za Krisovo zmago,” se zahvaljuje njim in “vsem dobrodelnim škratkom, hvaležna do neba in še več”.


Najbolj brano