V Postojni ima britje dolgo brado

Postojnski brivsko-frizerski salon Ozbič je eden najbolj celovito ohranjenih obrtniških lokalov na Slovenskem iz obdobja pred drugo svetovno vojno. Dejavnost v njem se je nepretrgoma odvijala od leta 1924 do leta 2015. Ob obnovi je zdaj na ogled tudi razstava o delovanju salona.

Salon Viktorja,   nato njegovega sina Janka Ozbiča (na fotografiji), 
je ohranil podobo in  opremo iz časa med obema vojnama. Foto: osebni arhiv
Salon Viktorja, nato njegovega sina Janka Ozbiča (na fotografiji), je ohranil podobo in opremo iz časa med obema vojnama. Foto: osebni arhiv

POSTOJNA > Pričevanje in dokumenti lastnika salona Janka Ozbiča, ki jih predstavlja razstava, so dragocen dokument časa in skoraj stoletnega razvoja brivske obrti na našem območju. Pomemben vidik dolgoletne obrtniške zgodbe je tudi podjetniško znanje, ki je družinsko brivnico ohranjalo pri življenju celi dve generaciji. “Iz življenjske zgodbe Janka Ozbiča so izluščeni temeljni podjetniški nauki, ki naj bodo v navdih podjetnikom nove dobe. Tako brivskemu nasledniku v obnovljeni brivnici kot tudi drugim obrtnikom, ki vračajo v naš prostor pozabljena ali že skoraj izgubljena znanja,” so ob odprtju poudarili v Zavodu Znanje, ki je naročnik razstave.

Njena avtorja, Sonja Dolenc in Andrej Rijavec, sta gradivo zanjo črpala iz nastajajoče etnološke študije Marka Dolesa, arhivske fotografije pa so iz bogate zbirke Janka Ozbiča, ki je tudi sam fotograf.

Razstava je nastala v sklopu projekta Etno podjetno - Stare obrti za nove podjetniške priložnosti, katerega najpomembnejši del je bila sicer obnova zunanjščine Ozbičevega salona.

“Zelo dobro jim je uspelo,” je nad obnovo zunanjosti stavbe navdušen 93-letni Ozbič, ki je stavbo pred dvema letoma, potem ko je po več kot 70 letih dela za vedno odložil škarje in britev, oddal v najem občini. Prav on je tudi potrdil pravi odtenek nove - stare marelične barve pročelja. Na njem so poustvarjeni napisi iz leta 1946, kakršni so dejavnost salona prvič v njegovi zgodovini označili izključno v slovenskem jeziku. Ta čas je bil namreč osnova za obnovo, ki ima dediščinski pridih, hkrati bo omogočila tudi oživitev obrtniške dejavnosti.

S tem namenom se nadaljuje obnova notranjosti z ohranjeno opremo, ki bo ob konzervatorskih zahtevah upoštevala tudi vse sodobne standarde za izvajanje brivske obrti. Zaključena bo predvidoma do druge polovice prihodnjega leta, ko bo salon zaživel kot nekakšen živi muzej.

Tudi Janko Ozbič upa, da bo salon oživel, čeprav opaža, da se je v tej dejavnosti marsikaj spremenilo. “Številne ženske si same barvajo lase, tudi v trgovinah so na razpolago sredstva. Moški pa se s pomočjo strojčkov povečini strižejo in brijejo kar sami doma,” obžaluje mojster, ki se z nostalgijo še spominja časov, ko je bilo britje pri brivcu pravi ritual.


Najbolj brano