“V krvi imam barve Krasa”

Ob prazniku Občine Miren-Kostanjevica bodo drevi na slavnostni seji občinskega sveta počastili nagrajence. Častni občan je slikar, grafik in scenograf Jože Spacal. Podelili bodo še dve plaketi in tri priznanja.

Jože Spacal se je naziva častni občan razveselil, ob prazniku pa je  
na Cerju odprl  razstavo.   Foto: Alnka Ožbot
Jože Spacal se je naziva častni občan razveselil, ob prazniku pa je na Cerju odprl razstavo.  Foto: Alnka Ožbot

MIREN-KOSTANJEVICA > “To priznanje pomeni, da mi je občina priznala vse, kar sem naredil za rojstno vas Kostanjevico na Krasu. Že pred leti sem izdelal projekt za gasilski prapor, na pokopališču sem naredil kamnito skulpturo za padle borce v NOV, izdelal sem tudi zaščitni znak za KS Kostanjevica na Krasu, in sicer v obliki plošče, ki je na stavbi, zastave ter pisemski papir in ovojnice. Vse to sem naredil kot darilo vasi. Vse nagrade, ki sem jih za grafiko in mozaik dobil po svetu, so tudi priznanje Krasu, moji vasi. In to občinsko priznanje je opozorilo vaščanom, da se spomnijo, da tam živim in delam, včasih tudi zanje,” pove častni občan, 80-letni Jože Spacal.

V Kostanjevici se je rodil in preživel mladost ter se zelo povezal s Krasom. To se kaže tudi v njegovih delih, v katerih se prepletajo vse likovne tehnike, od slikarstva do mozaika, grafike in tudi televizijske scenografije. “V krvi imam barvo terana, barve Krasa - posebno vsi odtenki listja teranove trte in listja ruja v jeseni, od rumene, oranžne, rdeče do vijolične - so stalno del mene,“ pravi umetnik, ki je razpet med Krasom in Ljubljano.

Plakete in priznanja

Plaketo občine bosta prejela Janez Zavadlav za dolgoletno skrb za ohranitev kulturne dediščine izdelave bičev in Moški pevski zbor Anton Klančič za več kot polstoletno delo pri ohranjanju tradicije petja. Priznanja bodo prejeli Lovska družina Trstelj za prispevek k trajnostnemu upravljanju z divjadjo, Nogometno društvo Bilje za skrb in športno vzgojo mladih ter za ustvarjanje mladih, vrhunskih nogometašev in Božidar Humar za večletno aktivno delovanje v Društvu upokojencev Miren in KS Orehovlje.

Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih razstavah, imel je več samostojnih razstav. Za svoje delo je prejel 23 nagrad in priznanj v tujini, med njimi nagrado na 7. norveškem mednarodnem bienalu grafike v Fredrikstadu in premijo na 4. mednarodnem bienalu grafike v Varni. V okviru letošnjega občinskega praznika prvič razstavlja v Občini Miren-Kostanjevica, v Pomniku miru na Cerju, kjer je sicer v konferenčni dvorani stalno na ogled njegov mozaik Slutnja groze. Na razstavi Življenje v eksploziji, ki bo tri mesece vabila obiskovalce v tretje in četrto nadstropje pomnika, predstavlja barvite akrilne slike, študije za mozaike. Zelo pa je ponosen na to, da sočasno z njim razstavlja tudi njegova hči Katarina Spacal, ki v galerijskih kletnih prostorih predstavlja tkane slike in rute.


Najbolj brano