Tudi v podjetju Bia Separations so pomagali Krisu

Ajdovsko podjetje Bia Separations je eno vodilnih v svetu na področju tehnologije čiščenja zdravilnih učinkovin pri proizvodnji zdravil. Z njihovo pomočjo je bilo razvito tudi zdravilo Zolgensma, ki ga potrebuje mali Kris Zudich. V akciji zbiranja denarja za Krisa so v družbi prispevali 50.000 evrov.

Do leta 2023 morajo v podjetju zagotoviti 30-kratno povečanje 
proizvodnih zmogljivosti, saj imajo njihovi kupci v kliničnih 
testiranjih še nekaj sto podobnih projektov, kot je Zolgensma. Foto: Bia Seprations
Do leta 2023 morajo v podjetju zagotoviti 30-kratno povečanje proizvodnih zmogljivosti, saj imajo njihovi kupci v kliničnih testiranjih še nekaj sto podobnih projektov, kot je Zolgensma. Foto: Bia Seprations

AJDOVŠČINA > V ajdovski družbi so specializirani za tehnologijo čiščenja, ki je eden ključnih procesov v proizvodnji učinkovin za gensko terapijo. Razvili so tudi tehnologije čiščenja zdravilnih učinkovin za zdravilo Zolgensma, prvo gensko učinkovino za zdravljenje novorojenčkov s spinalno mišično atrofijo, ki jo je ameriška Agencija za hrano in zdravila odobrila pred kratkim. In Kris potrebuje prav to zdravilo, ki ga v Evropi še ni mogoče dobiti.

Zdravilne učinkovine ločujejo od strupenih

“S čiščenjem je treba ločiti zdravilno učinkovino od drugih, največkrat strupenih, rakotvornih in življenjsko nevarnih snovi. Z razvojem novih analitskih postopkov, ki smo jih razvili v našem podjetju, smo sposobni te nečistoče zaznati v bistveno nižjih koncentracijah, kot je bilo do zdaj znano, in jih temu primerno bolje očistiti,” je povedal direktor in soustanovitelj podjetja Aleš Štrancar.

Aleš Štrancar

direktor družbe Bia Separations

“Potreben je vrhunski kader in mi tak kader imamo, od tega je 20 doktorjev znanosti, v našem primeru tudi doktorjev zagnanosti.”

Kot ključni element pri tem je izpostavil njihove “inteligentne filtre”, ki so jih začeli razvijati v Ljubljani pred skoraj 30 leti. Ti filtri, ki jih strokovno imenujejo monolitne kromatografske kolone, pomagajo pri izolaciji potencialnega zdravila iz “biotehnološke juhe”.

“Naš filter pripomore k temu, da v tekočini najdemo in iz nje potegnemo določeno molekulo, ki je ciljni produkt za zdravilno učinkovino,” je razložil Štrancar in dodal, da je tekočina podobna gosti juhi, iz katere je treba izločiti samo eno substanco za nadaljnjo uporabo, vseh substanc pa je morda več sto tisoč ali celo več milijonov. Veliko jih je zelo strupenih, zato jih je treba nujno odstraniti.

50.000

evrov so za zdravilo za Krisa namenili v družbi Bia Separations

Imajo najboljši kader na svetu

Čiščenje je zelo kompleksen proces. Najprej je treba z navadnimi filtri ločiti trde delce od tekočine. Sledi kromatografija oziroma ločevanje molekul na podlagi fizikalno-kemijskih lastnosti z inteligentnimi filtri.

Prvi pogoj pri tovrstnem čiščenju je popolna odsotnost virusnih ali bakterijskih kontaminacij, zato postopki čiščenja potekajo v povsem steriliziranih prostorih. Proizvodnja torej zahteva velike investicije. Proizvajalec filtra mora do potankosti poznati tudi postopek njegove uporabe, saj filter (kolono) stranki proda, a ji mora ob tem pomagati tudi pri uporabi in razvoju postopka čiščenja.

“Z leti se je v Ajdovščini nabralo ogromno znanja in izkušenj. Potreben je vrhunski kader in mi tak kader imamo, od tega je 20 doktorjev znanosti, v našem primeru tudi doktorjev zagnanosti. Gre res za izjemen kader, zagotovo najboljši na svetu na našem področju,” je še pojasnil direktor.

Ciljajo na 25- do 50-odstotni tržni delež

Na področju genske terapije so dosegli prepoznavnost tehnologije in podjetja. Največ prodajo podjetjem v ZDA, ki za družbo predstavljajo 90-odstotni trg.

“Naš cilj je, da na področju čiščenja učinkovin dosežemo 25- do 50-odstotni tržni delež prodaje naših 'inteligentnih filtrov'. Ocenjujemo, da bo ta trg v roku desetih let velikosti dveh milijard evrov,” je še povedal Štrancar. Vsi njihovi glavni konkurenti so velike multinacionalke.

“Poslujemo daleč nad načrti in zavezami iz prisilne poravnave. Ta presežek nam omogoča sponzoriranje pomoči potrebnim in širjenje naše proizvodnje. S tem ta mesec začenjamo v Ajdovščini, prihodnje leto pa v ZDA. Do leta 2023 moramo zagotoviti 30-kratno povečanje proizvodnih zmogljivosti v primerjavi z lanskim letom, saj imajo naši kupci v kliničnih testiranjih še nekaj sto podobnih projektov, kot je AveXisov Zolgensma,” je še pojasnil. Na vprašanje, kaj za prihodnost človeštva, za vse še prihajajoče male krise pomenijo nova zdravila, ki prihajajo, oz. genska terapija, je bil kratek: “Popolno ozdravitev.”


Najbolj brano