Regionalna košarkarska liga ABA prvič tudi s primorskim klubom

Regionalna košarkarska liga, ki jo poznamo predvsem kot jadransko ligo, zadnja leta pa pod imenom ABA, vstopa v 19. sezono. Prvič bo v njej sodeloval tudi primorski klub Koper Primorska. Pred sezono so se nekateri klubi močno krepili in pričakovati je sezono na višji kakovostni ravni.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER > Zadnja burna finalna serija med kluboma blizu srbskih in črnogorskih oblastnikov, Crveno zvezdo in Budučnostjo, ki je že drugo leto zapored ponujala vse, razen športa in športnega duha, je krepko zamajala ligo, ki v prejšnji sezoni ni ponudila prav nobenega presežka in je kakovostno precej padla. Kot je že običajno na Balkanu, je bil za streznitev potreben poseg od zunaj (beri nosilcev TV pravic in pokroviteljev), da so z zamikom kaznovali akterje in zaostrili pravila, še bolj pa je ligo udarila napoved evrolige, da po letu 2021 ne bo imela več neposredno zagotovljenega mesta med evropsko elito, ampak bo odvisna od posebnega povabila. Vmes so klubi na skupščini zamenjali direktorja lige Krešimirja Novosela in športnega direktorja Žarka Čabarkapo, nove bodo poiskali z razpisom. Rešil se je le Iztok Rems, ki v tekmovanju delegira sodnike.

Očitno pa so težave tekmovanju dale nov zagon. Na vrh se je maja vrnila Crvena zvezda, ki regijo zastopa v evroligi. Poleti so se številni klubi močno okrepili. Med njimi tudi največji rival Zvezde, beograjski Partizan, ki je po dolgih letih spet med favoriti za zmago. To kaže tudi poletno dogajanje. Crvena zvezda in Partizan od začetka priprav do danes praktično ne poznata poraza. Z eno izjemo: Crvena zvezda, ki je v svoje vrste pripeljala okrepitve iz evroligaških klubov, je izgubila v četrtfinalu superpokala lige Aba s Koper Primorsko. Partizan je osvojil superpokal v Zagrebu, uspešno začel eurocup, kjer je ugnal beneški Reyer, med pripravami je premagal tudi vse ostale tekmece, vključno z Maccabijem in Fenerbahčejem.

4

klubi zastopajo Srbijo, vsi štirje imajo sedež v Beogradu

Zdi se, da se bo letos v boj za sam vrh težko vmešala podgoriška Budučnost, podprvak lige, ki je kakovostno na nekoliko nižji ravni kot prejšnjo sezono in ima doma močnega tekmeca v Mornarju. Ta je med ostalimi regijskimi ekipami najbolj ambiciozno kadroval, a bo moral še uigrati ekipo. Po rezultatih v pripravljalnem delu je v samem vrhu novinka, Koper Primorska, ki bo omenjene štiri ekipe srečala v uvodnih krogih tekmovanja. Najbrž težjega žreba ni mogla dobiti. Njena prednost je v tem, da je malo spreminjala ekipo, ki je že zdaj dobro uigrana in konkurenčna. Do kam lahko seže, pa je vprašanje za milijon evrov.

Vrh bo zagotovo lovila tudi združena Cedevita Olimpija, ki je zanimiv košarkarski čezmejni eksperiment. Zagrebčani so v Ljubljano pripeljali kapital, trenerja, del ekipe, ostalo so (s)kadrovali čez poletje. Kakšen domet bodo imeli izbranci trenerja Slavena Rimca, je zdaj še težko napovedati.

2

kluba sta bila ustanovljena v zadnjih treh letih - Koper in Cedevita Olimpija

Od ostalih ekip v ligi je menedžerski klub - kar je za mnoge sporno - Mega Bemax ohranil mlado ekipo, ki je izložba za odhod v boljše klube. Hkrati ima njen lastnik Miško Ražnatović svoje igralce posejane tudi v drugih regijskih klubih. Eden od štirih beograjskih klubov v ligi je FMP, ki velja za drugo ekipe Crvene zvezde in kandidira za sredino lestvice. Igokea iz BiH se bo skušala izogniti boju za obstanek. Hrvaška predstavnika Cibona in Zadar zagotovo ne bosta imela vidnih vlog. Cibona je že dolgo le senca nekdanjega uspešnega kluba, ki je osvojil evroligo in se bori za preživetje. Enako velja še za enega od centrov hrvaškega košarke, Zadar, ki je med elito obstal skozi šivankino uho v dodatnih kvalifikacijah s Skopjem, poleti pa je temeljito prevetril ekipo. Tudi Krko mnogi uvrščajo v spodnji del lestvice, čeprav so Novomeščani poleti nekoliko bolj ambiciozno kadrovali.

Za skoraj vse ekipe sicer velja, da so imele poleti veliko prometa pri odhodih in prihodih, pri slednjih prednjačijo ameriški košarkarji. Temu trendu se očitno ne morejo izogniti niti v državah, ki so bile neizčrpna kovnica košarkarskih talentov. Kar veliko pove o košarkarskem trenutku regije.


Komentar novinarja

Rok Maver

Ne odloča le denar

Čas hitro teče in skoraj težko je verjeti, da je že desetletje od tedaj, ko so nekateri iz nekdanjega košarkarskega prvoligaša v Kopru napovedovali igranje v jadranski ligi. Ki je seveda ni bilo, saj so kmalu po smelih napovedih za njimi znova ostali le košarkarsko pogorišče in dva kluba na različnih bregovih. Istrski košarkarski navdušenci so morali počakati na drugo košarkarsko zgodbo, ki je prišla od drugod. Oziroma - od drugod je prišel kapital, kajti v današnjih časih se skoraj vse začne ...

Preberi več