Na Barkolani slovenske kmetije iz petih držav

Tudi letošnja Barkolana bo imela slovenski pečat. Ne samo na morju, temveč tudi na kopnem, saj se bodo v enem od desetih slovenskih šotorov na tržaškem obrežju pod naslovom Turistične kmetije brez meja predstavljale slovenske kmetije iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Porabja in Slovenije.

Skupni nastop slovenskih turističnih kmetij na Barkolani so včeraj 
v Mavhinjah predstavili (z leve): Edi Bukavec, Marinka Mader-Tscheton, Franc Fabec, Erik Masten, Vladimir Čeligoj in Iztok 
Race.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Skupni nastop slovenskih turističnih kmetij na Barkolani so včeraj v Mavhinjah predstavili (z leve): Edi Bukavec, Marinka Mader-Tscheton, Franc Fabec, Erik Masten, Vladimir Čeligoj in Iztok Race.  Foto: Marica Uršič Zupan

MAVHINJE, TRST Pobudo za skupni nastop na Barkolani je dala že pred sedmimi leti manjšinska koordinacija Agraslomak, ki pod pokroviteljstvom ministrstva za kmetijstvo povezuje slovenske kmetijske organizacije v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in v Porabju. “Barkolana je pomembna za Trst in širše območje, zato skušamo na tem dogodku predstaviti turistične kmetije, ki so pomembna dopolnilna dejavnost slovenskih kmetij. Tudi zato, ker je v zadnjem času veliko govora o lokalno pridelani hrani, saj prav turistične kmetije postavijo pridelke z njive naravnost pred gosta,” je povedal sekretar na kmetijskem ministrstvu Vladimir Čeligoj.

“Pri hrani, pridelani na turističnih kmetijah, ne govorimo o kilometrih, temveč o nič metrih, obenem pa kmetije ponujajo še marsikaj drugega, od pohodništva do wellnessa. Odlika slovenskih turističnih kmetij pa je v tem, da vsaka ponuja svojo kmetijo in svoj dom na svoj način,” ga je dopolnil Iztok Race iz Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki prav tako ocenjuje udeležbo na Barkolani za pomembno: “Barkolana je okno v svet, med goste, ki se bodo tako lažje odločili, kje preživeti dopust.”

Veliko slovenskega na Barkolani

Program s skupnim naslovom Slovenski pozdrav Barkovljanki je sinoči uvedla dvojezična predstava Zois.IT.si v SKD Barkovlje. Petič bo na vrsti regata Go to Barcolana from Slovenia by Kempinski, ki bo v soboto pospremila jadralce od Pirana do Trsta in bo uvod v nedeljsko osrednje dogajanje. Slovenska bo tudi častna gostja, nekdanja vrhunska smučarka Tina Maze, ki bo nagradila najboljšo posadko. Za številne Kraševce in ostale, ki si Barkolano ogledajo s Krasa, pa bosta SK Brdina in ŠD Mladina tudi letos postavila dve stojnici - eno pri obelisku na Opčinah, drugo na kontovelski strani Napoleonske ceste. Obe bosta odprti od petka do nedelje. V naselju Barcolana pa bo tudi stojnica Zveze slovenskih športnih društev.

Niz slovenskih stojnic

Na Barkolani od 9. do 13. oktobra pričakujejo od 250.000 do 300.000 obiskovalcev in veliko jih bo šlo mimo stojnic slovenskih kmetij. “Naša stojnica bo v nizu desetih stojnic Slovenske turistične organizacije, na začetku naselja v smeri od železniške postaje. Tako bomo bolj vidni in nas bo lažje najti,” je pojasnil Erik Masten, tajnik Kmečke zveze, ki bo zastopala ne samo tržaške kmetije, temveč tudi tiste z goriškega in videmskega območja.

V petek, 11. oktobra, pa bodo ob 16. uri skupaj z Društvom Prosekar predstavili “vino, ki so ga v naših krajih pridelovali že v 13. in 14. stoletju in je o njem pisal že Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske,” je povedal Edi Bukavec in dodal: “Zdaj skupina mladih kmetov spet obuja to penino, ki ima korenine še pred šampanjcem, pomembna pa je tudi za oživitev našega Brega.”

Pozabljeni Slovenci onkraj meja

Slovenske kmetije na avstrijskem Koroškem nimajo niti skupne tiskovine v slovenskem jeziku, je opozorila Marinka Mader-Tsceton iz Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov. V občini Sele so sami izdali zemljevid s slovenskimi imeni krajev, hribov ... Tudi v Gorskem Kotarju na Hrvaškem publikacij v slovenskem jeziku nimajo, je povedal Zoran Ožbot iz Kmetijske izobraževalne skupnosti Gorski Kotar na Hrvaškem: “Mi smo avtohtona skupnost, a žal nimamo take organizacije turističnih kmetij, si jo pa želimo.”


Najbolj brano