Volk je sit, ovce pa niso cele

Volk je v Posočju postal nočna mora za drobnico in rejce. Sto izgubljenih ovac in jagnjeti na območju pašne skupnosti Starijski Vrh in še nekaj dodatnih na Bovškem ter verjetnost, da bo volk v zimskem času iskal žrtve v dolini, spravlja rejce v obup in jezo. Delno jih je pomirila odločba za odstrel. Ni nujno, da bodo volka do konca leta uplenili.

V Posočju, kjer se drobnica od zgodnje pomladi do pozne jeseni prosto pase visoko v hribih, bo težko najti ravnovesje, da bi bil volk sit, koza in ovca pa celi. Najbolj učinkovita rešitev je dva metra visoka električna ograda za varno prenočevanje živali, kar pa pomeni, da bi se morali rejci dva krat na dan napotiti k oddaljenim tropom. Težko si je predstavljati, da bi bili pastirji stalno prisotni, brez njih tudi pasji varuhi odpadejo. Zato v Posočju, kot tudi na Cerkljanskem, odločno zahtevajo, da volkov na njihovem območju ne sme biti. Če skupaj z državo ne bodo našli rešitve, obstaja možnost, da ovac ne bodo več gnali na pašo volku pred gobec. To zna resno načeti pomembno kmetijsko dejavnost, ki je hkrati okoljevarstvena zaradi ohranjanja kulturne krajine in biodiverzitete. Urejena krajina je nujna za razvoj turizma.

V Posočju, kjer se drobnica prosto pase visoko v hribih, bo težko najti ravnovesje, da bi bil volk sit, koza in ovca pa celi.

V Sloveniji živi približno 80 volkov v znanih tropih, ki so jim nadeli celo imena. So nekakšen vezni člen med dinarsko in dolomitsko populacijo. V zgornje Posočje desetletja niso zahajali. Zato rejci živine in drobnice niso ščitili pred njimi in prav v tem tiči vzrok, da je en sam volk lahko naredil tako veliko škodo. Če bo nastal trop, kar je možno, ker imajo volkove tudi na italijanski strani meje, se obeta zagata. Vse skupaj dodatno otežuje volkova oportunistična narava. Raje se usmeri v ranljive domače živali, kot pa teka za jelenjadjo v gozdu.

Kot pravijo poznavalci, je letošnja povečana škoda zaradi volkov posledica pogina treh alfa samcev in samic. V tem primeru postane trop manj sposoben za lov in nastane večja verjetnost, da se bo usmeril v lažji plen. Če trop razpade, se volkovi razkropijo in zaidejo tudi na območja, kjer pred tem niso bili navzoči.

Posebna državna komisija bo iskala načine za sobivanje. Prevelik odstrel bi bil problematičen, ker imajo volkovi pomembno vlogo pri uravnavanju populacije velikih rastlinojedov.


Preberite še


Najbolj brano