Medalja kot vstopnica v svet odraslih

Med novogoriškimi košarkarji, ki se pripravljajo na začetek nove sezone v tretji ligi, je tudi Luka Ščuka. Poleti je s slovensko reprezentanco do 18 let na evropskem prvenstvu osvojil bron, zdaj pa so pred njim klubski izzivi z mladinci in članI.

Luka Ščuka (z žogo) je po reprezentančnem spet oblekel klubski 
dres.
Luka Ščuka (z žogo) je po reprezentančnem spet oblekel klubski dres. 

NOVA GORICA > Čeprav sta od evropskega prvenstva (EP) v Grčiji minila skoraj dva meseca, so spomini na pohod slovenskih reprezentantov do odličja med akterji še kako živi. Gotovo si ga bo na poti do košarkarskega sveta odraslih zapomnil tudi 17-letni Luka Ščuka. “Vse skupaj je bilo enkratno doživetje. Bili smo odlična ekipa, ki jo je krasil moštveni duh,” je prve vtise strnil Ščuka, že zelo zadovoljen, ker je bil izbran med dvanajsterico, ki je branila slovenske barve na EP.

Na zaključnem turnirju mu je nekoliko ponagajalo koleno, sicer pa kot zatrjuje: “Medalje ne bi menjal za nič na svetu, se pa nadejam reprezentančne ponovitve v tej starostni kategoriji tudi prihodnje leto,” je povedal 204 centimetre visoki Ščuka, ki je v pretekli sezoni dobival že pomembne minute v članski ekipi KD Nova Gorica mladi. Napredovanje se jim je sicer izmuznilo, a letos napovedujejo nov naskok na drugo ligo. Hkrati se želi Ščuka z mladinci prebiti vsaj na zaključni turnir osmerice.

Luka Ščuka

košarkar Gorice in reprezentant

“Medalje ne bi menjal za nič na svetu.”

Z 204 centimetri so mu v članski ekipi namenili vlogo krila, rad pa ima tudi žogo v rokah in se preizkuša kot dirigent igre. “Spretnost sem pridobil iz nogometa, ki sem ga treniral v otroških letih. Potem sem nenadoma zrasel in presedlal na košarko,” je športno preobrazbo opisal Ščuka. Očitno se ni zmotil. Vanj precej upov polagajo tudi v klubu. “Mlajši bodo prevzemali vse večji del odgovornosti, mi starejši pa jim nudimo podporo in posredujemo izkušnje. Kombinacija se je že lani izkazala za posrečeno, letos bomo še boljši kot ekipa in posamezniki. To velja tudi za Luko, ki je že pokazal izjemen napredek. Verjamem, da se bo letos uveljavil kot košarkar, ki bo delal razliko na igrišču,” je povedal predsednik kluba Marko Marcetič, ki je še vedno dejaven tudi pod koši.

Sicer pa skrbi za razvejan klubski pogon, v katerem poudarja razvojni vidik. “Brez pretiravanja lahko rečem, da sodimo med pet najboljših podmladkov v Sloveniji, kar zadeva vadbene razmere. Luka ni bil edini, ki je bil v pretekli sezoni v reprezentančnem krogu, verjamem pa, da ima v članski ekipi ustrezno okolje za razvoj. Prepričan sem, da bo pokazal še bistveno kakovostnejše predstave in še bolj opozoril nase. Ko nas bo prerasel, pa mu bomo zaželeli vso srečo na nadaljnji košarkarski poti,” je povedal Marcetič med pripravami na novo člansko sezono, ki se bo začela 12. oktobra.


Najbolj brano