Gnila jabolka

Primer koprskega kriminalista, ki se je znašel v priporu zaradi suma, da je gojil konopljo, je dvignil v javnosti precej prahu. Kot vsakič, ko policisti v svojih vrstah odkrijejo gnilo jabolko. Tokrat odmeva predvsem dejstvo, da je priprti kriminalist po službeni dolžnosti preganjal prav preprodajalce prepovedanih drog, doma pa … V policiji takšna kazniva dejanja obsojajo, v takih primerih imajo ničelno toleranco do svojih kolegov.

Prav pred dnevi je policija objavila polletno statistično poročilo, iz katerega med drugim razberemo, da so letos v primerjavi z lanskim letom preiskovali dvakrat več kaznivih dejanj, ki so jih storili policisti. Vsem je jasno, da za takšna kazniva dejanja, kakršnega je osumljen koprski kriminalist, ni prav nobenega opravičila. Ostal bo brez službe, od tega, na kakšne olajševalne okoliščine bo zaigrala njegova obramba, pa je odvisen razplet na sodišču.

Vsem je jasno, da za takšna kazniva dejanja, kakršnega je osumljen koprski kriminalist, ni prav nobenega opravičila.

Tudi v vrstah policistov koprske policijske uprave so v preteklih letih odkrili več pokvarjenih policistov. Enega so pred leti v Italiji zasačili z večjo količino heroina, zaradi poslov s prepovedano drogo sta se za zapahi znašla še dva njegova policijska kolega, ki sta služila tudi z ilegalnimi prebežniki. V zaporu je končal tudi nekdanji postojnski kriminalist, ki je trgoval s službenimi informacijami in kriminalni združbi pomagal z nasveti. Eden od policistov je moral uniformo sleči zaradi sodelovanja pri zlorabljanju prostitucije.

Odgovorov na vprašanja, zakaj nekatere zanese na drugo stran zakona, zakaj so pozabili na svoje poslanstvo, je verjetno toliko, kot je na drugi strani sogovornikov. Dejstvo je, da so policijo v minulih letih močno osiromašili. Policistov je premalo. Spremenil se je sistem izobraževanja, pa tudi kadrovanja v policiji. Tisti, ki oblečejo policijsko uniformo, tega vedno ne storijo zato, ker bi radi dobro zaslužili. Zaslužijo pa si dostojno plačilo za delo, ki ga opravljajo. A še enkrat, za kazniva dejanja ni nobenega opravičila.

Policiste, ki so znanje nabirali še v kadetnici, so učili, da so v službi zaradi ljudi, in ne obratno. Od njih upravičeno pričakujemo visoke moralne vrednote. To pričakujemo tudi od vseh drugih, ki opravljajo javne funkcije in bi morali biti v službi ljudi. Po nekaterih odstopih na državni in lokalni ravni upamo, da bo kraljev in peroš, ki bodo znali priznati odgovornost za svoja ravnanja, še več.


Preberite še


Najbolj brano