Zaradi materine smrti je ovadila dva zdravnika

“Takšne stvari ne smejo ostati nekaznovane,” dobro leto po smrti mame poudarja Sarita Čivnik. Mama je avgusta lani umrla v izolski bolnišnici po zapletih, ki so sledili koronografiji. Ker je hčerka prepričana, da je pri zdravljenju prišlo do strokovnih napak, sta z odvetnikom vložila kazensko ovadbo proti dvema zdravnikoma. V izolski bolnišnici z ovadbo niso seznanjeni, zato je ne morejo komentirati.

Koprčanka je po smrti mame  ovadila zdravnika izolske bolnišnice, 
prepričana je, da so se pri zdravljenju njene pokojne mame zgodile 
strokovne napake.   Foto: Jasna Arko
Koprčanka je po smrti mame ovadila zdravnika izolske bolnišnice, prepričana je, da so se pri zdravljenju njene pokojne mame zgodile strokovne napake.  Foto: Jasna Arko

IZOLA > Hilda Kocjančič je zadnja leta živela v tujini, lani pa se je vrnila, ker je hotela pričakati rojstvo pravnuka in opraviti zdravstvene preiskave. Sredi lanskega avgusta je prišla na vrsto za koronografijo v izolski bolnišnici. Po opravljenem posegu so hčerko Sarito Čivnik poklicali iz bolnišnice in ji povedali, da je mama na oddelku intenzivne nege in da ji ni treba skrbeti. Ko so jo z bližnjimi prišli obiskat, je bila mama zelo šibka, ni mogla niti govoriti, rekla jim je le, naj gredo domov.

Kasneje je hčerka poklicala v bolnišnico, pa jo je zdravnik pomiril in ji povedal, da bo opravil ultrazvok. Ko je Čivnikova uro zatem znova poklicala v bolnišnico, ji je sestra na vprašanje, ali so res lahko mirni, odgovorila, da je to odvisno od tega, kako bo mama preživela noč. “Takrat se mi je prižgal alarm,” se spominja hčerka pokojne. Sredi noči se je mamino zdravstveno stanje močno poslabšalo, v bolnišnici so jo pol ure oživljali, ob 2.39 pa razglasili njeno smrt.

Zdravnika in vodstvo bolnišnice z ovadbo niso seznanjeni

V takšnih primerih običajno sodišča postavijo sodne izvedence, ki nato preverjajo ustreznost zdravljenja oziroma vseh postopkov. Odvetnica obeh zdravnikov Nastja Gojtan ovadbe v tej fazi še ne more komentirati. Povedala nam je, da zdravnika o kazenski ovadbi nista bila uradno seznanjena, zanjo sta izvedela iz novinarskih vprašanj, ki so jih dobili v vodstvu izolske bolnišnice. Podoben odgovor smo dobili tudi od direktorja Splošne bolnišnice Radivoja Nardina. Pojasnil nam je, da jih koprsko tožilstvo ni obvestilo o kazenski ovadbi v nobenem primeru, enako velja tudi za prijavo na zdravniško zbornico. Na druga vprašanja, tudi na to, ali je bil v konkretnem primeru v bolnišnici uveden strokovni oziroma interni nadzor, pa direktor bolnišnice ni odgovoril. “Splošna bolnišnica Izola je namreč zavezana k spoštovanju predpisov, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, tudi podatkov iz medicinske dokumentacije pacientov oziroma podatkov, ki so povezani z njihovimi svojci.

Nekaj dni po mamini smrti so Čivnikovi v bolnišnici predstavili potek koronografije. Med preiskavo se je zdravnik ob zožitvi žile odločil, da bo bolnici vstavil stent, žilno opornico. Pri tem postopku je bolnici predrl žilo, zato so ji vstavili še eno opornico. Obdukcija je kasneje pokazala, da je 62-letna pacientka umrla zaradi rupture (raztrganine) stene srca, ki je nastala kot posledica akutnega infarkta. V predelu, kjer je počila žila, je strdek povzročil trombozo.

Šla je na pregled, iz bolnišnice pa v krsti

Čivnikova se ne more sprijazniti s tem, da je mama šla zgolj na pregled, iz bolnišnice pa so jo odpeljali v krsti. Prepričana je, da bi morali v bolnišnici predvideti možnost zapletov. Po pogrebu so ji v bolnišnici zatrdili, da je zdravnik po koronografiji opravil ultrazvok, a da ni opazil sprememb zdravstvenega stanja. Dodatno razočaranje je hčerka pokojne doživela, ko je hotela priti do maminih izvidov, a so jo v bolnišnici zavrnili, češ da izvidov ni. “Ni mi jasno, kako je lahko človek v intenzivni negi s poškodbo, ki je posledica malomarnega zdravljenja, in ni izvidov,” je ogorčena Čivnikova.

Andrej Pitako

odvetnik

“Zdravniško zbornico smo hoteli opozoriti na to, da zaostri nadzor nad delovanjem strokovno neizkušenih specialistov.”

“Najhujše pa je, in tega ne morem razumeti, ko te specialist vpraša, če bi se laže sprijaznila z mamino smrtjo, če bi umrla naravne smrti,” se še spominja hčerka pokojne. Prepričana je, da je pri zdravljenju mame prišlo do strokovnih napak. Zato sta z odvetnikom Andrejem Pitakom spomladi na koprsko tožilstvo poslala kazensko ovadbo proti zdravniku, ki je opravil koronografijo, med katero je prišlo do “rupture koronarne arterije”, in drugemu zdravniku, ki je vodja oddelka, na katerem po koronografiji niso zagotovili primernega nadzora in kakovostnega zdravljenja pacientke. Obema zdravnikoma očitata malomarnost in ravnanje v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

O ovadbi še niso odločili

Na koprskem tožilstvu so pojasnili, da je zadeva še v predkazenskem postopku. Ovadbo so poslali v dopolnitev koprskim kriminalistom. Na policijski upravi Koper so nam odgovorili, da je primer še v preiskavi.

Odvetnik Pitako po lanskem tragičnem razpletu ugotavlja, da zdravnik, ki je opravil koronografijo, očitno ni bil vešč tovrstnih posegov oziroma ni imel dovolj izkušenj. Perforiral je žilo in to saniral z drugo opornico. Pacientka je po posegu tožila zaradi bolečin pri srcu, na kar, kot kaže, na oddelku niso bili dovolj pozorni. Testi so pokazali močno povečane vrednosti troponina, ki so lahko znak infarkta. “Vodja oddelka bi moral aktivno nadzorovati bolnico in se posvetovati z izkušenimi kolegi v UKC,” je poudaril odvetnik.

Pojasnjuje, da je bila prva napaka storjena, ko se je zdravnik spustil v zahtevno, intenzivno kardiološko intervencijo, pri tem pa je zanemaril svojo dolžnost, da o posegu obvesti kirurško ekipo, ki bi morala biti po strokovnih medicinskih smernicah pripravljena na takojšnjo kirurško intervencijo ob kakršnem koli zapletu pri kardiološkem posegu, stentiranju. “Zgodilo se je natančno tisto, zaradi česar strokovne smernice predpisujejo tak ukrep,” poudarja odvetnik Pitako. “Pacientkinih opozoril o bolečinah in slabostih po posegu niso jemali resno,” nadaljuje odvetnik in dodaja, da so zanemarili post operativne simptome, ki so kazali na hude zaplete, ti pa so ogrožali življenje pacientke.

Prijava tudi na zdravniško zbornico

“V tem primeru se je hčerka pokojne odločila za kazensko ovadbo, ker je treba vse bodoče paciente zavarovati pred ravnanjem takšnih zdravnikov. V pravdnih primerih namreč ti zdravniki ne odgovarjajo osebno. Odgovarjajo bolnišnice kot pravne osebe, ne tisti, ki je storil napako pri zdravljenju,” pojasnjuje odvetnik.

Zaradi suma malomarnega in napačnega zdravljenja sta s Čivnikovo oba zdravnika prijavila tudi tožilcu zdravniške zbornice. “Zdravniško zbornico smo hoteli opozoriti na to, da zaostri nadzor nad delovanjem strokovno neizkušenih specialistov,” je prijavo utemeljil odvetnik. Na zdravniški zbornici so nam pred dnevi odgovorili, da strokovni nadzor v tem primeru še ni bil uveden, več informacij pa v tej fazi postopka ne morejo posredovati.

Kdaj bo zadeva prišla na sodišče, je veliko vprašanje, ugotavlja odvetnik: “Upamo, da bo čim prej prišlo do sodne preiskave ali pa da bo tožilstvo celo vložilo neposredno obtožbo.” Če se to ne bo zgodilo oziroma bo tožilstvo odstopilo od pregona, pa bosta verjetno pregon prevzela sama.


Najbolj brano