Prikolesarili so štiri defibrilatorje

Ljubiteljski kolesarji iz Postojne in okolice Mihael Bezjak, Marko Kravanja, Klemen Rebec in Gregor Valenčič so z Dirko za življenje, ki so jo junija z dobrodelnim namenom odpeljali po poti Dirke okrog Slovenije, zbrali 4700 evrov, ki so jih namenili za nakup štirih defibrilatorjev. Prvega so namenu predali v petek v Gornji Košani.

Mihael Bezjak, Klemen Rebec, Brigita Gorup, Damijan Kapelj, 
Gregor Valenčič in Marko Kravanja (z leve) ob predaji AED v 
središču Gornje Košane.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Mihael Bezjak, Klemen Rebec, Brigita Gorup, Damijan Kapelj, Gregor Valenčič in Marko Kravanja (z leve) ob predaji AED v središču Gornje Košane.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

GORNJA KOŠANA > “Zelo smo veseli, da smo dosegli naš cilj in da so nam ljudje z donacijami izkazali zaupanje. Prav vsak evro šteje,” se je zahvalil Mihael Bezjak. Tako kot pri reševanju življenj šteje prav vsaka sekunda, ki so jo z nakupom avtomatskih eksternih defibrilatorjev AED želeli prihraniti tistim, ki jo bodo v “dirki za življenje” potrebovali.

Klemen Rebec, sicer zaposlen v enoti Nujne medicinske pomoči Postojna, je izrazil željo, da bi pridobitev AED čim več vaščanov spodbudila tudi k vključitvi v tečaj temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED, pa tudi v mrežo prostovoljnih prvih posredovalcev. Opozoril je na nujnost zelo hitrega ukrepanja, saj ob srčnem zastoju vsaka izgubljena minuta pomeni deset odstotkov manjšo možnost preživetja, pri čemer ni nobene bojazni, da bi storili karkoli narobe. “Največ škode naredimo, če ne naredimo nič,” je poudaril Rebec.

4700

evrov so kolesarji zbrali z Dirko za življenje

Kolesarji so AED predali predsednici vaške skupnosti Brigiti Gorup, ki si je zaželela, da bi ga bilo treba uporabiti čim manjkrat. “Če pa bo rešil samo eno življenje, bo cilj več kot dosežen.”

Mreža vse bolj razvejana

Dogodka se je udeležil tudi Damijan Kapelj, direktor podjetja Meditrans, ki je za AED v Gornji Košani kupilo ogrevano zunanjo omarico in dobrodelno akcijo podprlo tudi z eno večjih donacij. AED v Gornji Košani je že tretji v Košanski dolini, kjer so pred dvema letoma defibrilator že uspešno uporabili za oživljanje. O lokaciji še enega AED na Pivškem pa se kolesarji že dogovarjajo s pivško občino, ki naj bi prispevala tudi za nakup zunanje omarice.

Lokacijo bodo izbrali glede na obstoječo, že precej razvejano mrežo, v kateri je že približno 15 defibrilatorjev. Še dva pa bodo namestili v postojnski občini, enega predvidoma v vasi Žeje, drugega pa v športni dvorani ene od osnovnih šol, kjer vadijo različne rekreativne skupine.


Najbolj brano