Pivške jedi privabile in združile domačine

Kulinarična prireditev Okusi Pivških jezer, ki jo skupaj z vaškimi skupnostmi pripravlja Občina Pivka, je v lepem nedeljskem popoldnevu pred Krpanov dom v Pivki privabila številne obiskovalce. Okrog 30 vaških skupin, društev, ustanov in domačinov s Pivškega je že petič zapored združilo moči in pripravilo bogato ponudbo jedi, ki so značilne za to območje.

Na Suhorju so skuhali ovčjo juho, s katero so nekoč postregli v 
času obiranja sadja. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Na Suhorju so skuhali ovčjo juho, s katero so nekoč postregli v času obiranja sadja. Foto: Katja Kirn Vodopivec

PIVKA >“Vaške skupnosti se zelo potrudijo in same pripravijo vse jedi, občina Pivka pa jim pri tem finančno pomaga. Že od samega začetka je vodilo prireditve povezovanje domačinov in vaških skupnosti, ki se na ta način tudi vključujejo v lokalno dogajanje in poskrbijo za njegovo popestritev,” je povedal predstavnik pivške občine Tibor Pranjič.

Drskovški golaž, narinska omleta ...

Vaška skupnost Palčje je pripravila fižolovko in kruhove šnite. “To jed so včasih kuhali na postni petek, ko se ni jedlo mesa, zelo priljubljena pa je še danes,” je povedala Milka Kovačič. V sosednji vasi, na Jurščah, so skuhali joto s klobaso, za posladek pa miške, flancate in jabolčno pecivo. Petelinjci so ponujali ječmen s klobaso, vas Parje gobovo juho, predstavniki Selc pa belo krompirjevo polento s pršutom, ocvirki in jetranco.

Občina Pivka je pripravila zajtrk za moč, umešana jajca s pršutom in ocvirki, TD Pivka pa krompir v zevnici. Obiskovalci so lahko poskusili tudi drskovški golaž s krompirjem, značilno narinsko jabolčno omleto, pa pečenega piščanca in jabolčne pridelke iz Buj. V slast so šle tudi bučna juha in palačinke iz polnozrnate moke z domačo slivovo marmelado, ki jih je pripravila pivška trška skupnost.

Suhorska ovčja juha in ocvirki v kamnu

Posebej bogata je bila stojnica vaškega društva Suhorje. Pripravili so tradicionalno ovčjo juho, ki so jo kuhali v Brkinih, ko se je obiralo sadje, je povedala predstavnica društva Kristina Dekleva. Stojnico so krasile tudi potice, praznične pogače, buhteljni in štruklji. Pozornost so pritegnili tudi ocvirki v kamniti posodi iz brkinskega peščenjaka, v kakršnih se je shranjevalo nekoč živila. Vse jedi pa so postregli na listih trte in ohrovta, kot je bilo v navadi v starih časih, ko še ni bilo plastičnih krožnikov.

Svoj kulinarični prispevek je dodala tudi LAS med Snežnikom in Nanosom, ponudili so krompir z ocvirki, učenci OŠ Košana so po receptih svojih mam in babic spekli domače sladice, učenci kmetijskega krožka bistriške OŠ Podgrad pa so pripravili juho z domačimi rezanci in slivov kompot. Poleg slastnih jedi so obiskovalce vabile tudi stojnice z rokodelskimi izdelki in proizvodi pivških kmetij.

Dogajanje je popestril bogat kulturni program, ki so ga oblikovale pivške vokalne skupine in glasbeniki. S pivom in harmoniko pa so obiskovalce razveselili predstavniki pobratene nemške občine Durach na Bavarskem, ki so bili posebni gostje letošnje prireditve.


Najbolj brano