O Daimondu hočejo temeljito razpravo

Mestni svetniki bodo o tem, katere vsebine bodo v objektu nekdanjega Daimonda, razpravljali na oktobrski seji mestnega sveta. Kot je znano, namerava vodstvo občine tam urediti vozlišče kreativnih praks.

O usodi prostorov nekdanjega  Daimonda se bodo mestni svetniki 
pogovarjali oktobra.  Foto: Mitja Marussig
O usodi prostorov nekdanjega Daimonda se bodo mestni svetniki pogovarjali oktobra.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Razprave o tem, kaj umestiti v prostore nekdanjega Daimonda, in predvsem, ali naj o tem odločajo mestni svetniki, se vlečejo že iz prejšnjega mandata, ko je tedanji župan Matej Arčon obelodanil svojo odločitev, da bo tja selil mestno tržnico.

Želijo razpravo

Aktualni župan Klemen Miklavič je projekt ustavil, tržnice tam ne bo, debata, ali bodo o vsebinah mestni svetniki imeli kaj več besede, pa se je nadaljevala.

Vodstvo občine, ki namerava v Daimondu urediti vozlišče kreativnih praks, je do včeraj zbiralo predloge vsebin s pozivom zainteresirani javnosti. “Gre za predhodno posvetovanje z javnostjo, kar je novost in velik korak naprej v primerjavi s prejšnjimi obdobji,” je utemeljeval Miklavič, ki je napovedal, da se bodo, ko bodo prejeli predloge, na odprtem sestanku posvetovali tudi z mestnimi svetniki.

A to očitno ni zadovoljilo vseh. Andrejko Markočič Šušmelj (Lista Mateja Arčona) je zanimalo, kdo bo pregledoval predloge, ki jih bodo posredovali akterji s področja umetnosti, znanosti, tehnologije, podjetništva in sorodnih področij. “V LMA ves čas podpiramo idejo o vozlišču kreativnih praks, a si želimo, da smo mestni svetniki ustrezno seznanjeni,” je dejala in predlagala, da o usodi Daimonda razpravljajo na posebni točki na mestnem svetu.

“Nič ne bomo glasovali v mestnem svetu”

“Namen razprave o Daimondu je, da bi povabili svetnice in svetnike na ločen sestanek, tiste, ki jih to zanima,” je odgovoril Miklavič, ki je sicer dejal, da z razpravo v mestnem svetu nima težav. A je jasno dal vedeti: “Nič ne bomo glasovali v mestnem svetu, gre za seznanitev, še več, za posvetovanje.” Razumeti je, da bo končna odločitev še vedno v rokah župana in njegove ekipe.

Svetniki so slednjič izglasovali, da bodo o usodi prostorov Daimonda razpravljali na oktobrski seji. V ozadju ostaja podobna dilema, kot je bila v minulem mandatu: kolikšno težo bodo imeli svetniki pri odločanju, katere vsebine bodo v objektu. Lani so denimo zelo glasno prav v opozicijski Goriški.si, ki ji pripada sedanji župan, zahtevali več besede pri tem, enako zdaj zahteva del opozicije.


Najbolj brano