Dopolnilno zavarovanje direktno na ZZZS

Ministrstvi za zdravje in finance predlagata ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v dveh korakih. Najprej bi “pobiranje” prispevka prenesli s komercialnih zavarovalnic na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenje (ZZZS), v drugem koraku pa bi vzpostavili še solidarnostno lestvico.

Minister Aleš Šabeder pričakuje burno razpravo in negativno 
kampanjo zavarovalnic.   Foto: STA
Minister Aleš Šabeder pričakuje burno razpravo in negativno kampanjo zavarovalnic.  Foto: STA

LJUBLJANA > Minister za zdravje Aleš Šabeder je predlog včeraj predstavil koalicijskim partnerjem, ki so po njegovih besedah strinjali s takšno rešitvijo.

Pobirali bi enako, zbrali bi več

V prvi fazi bi zgolj prenesli “pobiranje” dopolnilnega zavarovanja s komercialnih zavarovalnic na zdravstveno zavarovalnico ZZZS. Obseg zbranega denarja bi se povečal za denar, ki ga zdaj zavarovalnice porabijo za svoje delovanje, je pojasnil Šabeder.

“V prvem koraku bi bil enak prispevek za vse. Delamo izračune in trenutno kažejo, da bi višino prispevka lahko celo nekoliko znižali v primerjavi s sedaj,” je pojasnil. Več sredstev bi zbrali že iz naslova stroškov za delovanje zavarovalnic, razširili pa bi tudi krog vplačnikov, saj naj trenutno kakih pet odstotkov aktivnega prebivalstva ne bi plačevalo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. ZZZS bi zavarovancem prispevek odtegnila neposredno od neto plače.

V drugem koraku bi spremenili zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, tako da bi za vse enak prispevek nadomestili s solidarnostno lestvico. Druga faza bi začela veljati leta 2021, ko je po terminskem planu koalicije predvidena ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vse podrobnosti te dvostopenjske ukinitve morajo šele pripraviti, je včeraj pojasnjeval minister za zdravje. Gre za alternativo predlogu Levice, ki je prejšnji teden v parlamentarno proceduro vložila svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V Levici bi dopolnilno zavarovanje nadomestili z dvigom prispevnih stopenj za obvezno zavarovanje in uvedbo prispevka na kapitalske dohodke. Tudi predlog Levice bi začel učinkovati leta 2021.

Državni zbor bo moral najprej odločiti o predlogu Levice, šele nato bi lahko na vrsto prišel predlog, ki ga je včeraj predstavil Šabeder. Minister zagotavlja, da bo predlog, preden ga bodo v roke dobili poslanci, šel tudi skozi obravnavo na ekonomsko-socialnem svetu. Po vložitvi v proceduro sicer pričakuje “burno razpravo in negativno kampanjo zavarovalnic”.

Levica bi dodatne rešitve vključila v svoj predlog

Z Levico o predlogu še niso govorili, se pa nameravajo srečati v prihodnjih dneh.

Če bo ministrstvo poskušalo zavlačevati, bo težko dobilo podporo Levice, je na predlog, ki ga še niso videli, so pa vedeli, da ga ministrstvo pripravlja, odgovoril koordinator Levice Luka Mesec. Ministra zato vabijo, naj jim ga pride predstavit. “Smo se pa seveda pripravljeni pogajati o dodatnih rešitvah in jih tudi lepo vabimo, da se pogovorimo in poskušamo to vključiti v predlog, ki je v 90 odstotkih izdelan in je lahko sprejet v naslednjih dveh mesecih, to je predlog Levice,” pri predlogu svoje stranke vztraja Mesec.


Najbolj brano