Plaz grozi, fotografa pa tudi navdihuje

V Galeriji Gong v središču Nove Gorice, v prostorih nekdanjega bara Bacchus, je na ogled samostojna razstava Terra mirabilis mednarodno uveljavljenega fotografa Andreja Perka. V polstoletni karieri je izoblikoval prepoznaven fotografski jezik, osnovan na likovnih načelih. Razstavo je mogoče obiskati še do petka.

Fotografije, ki jih v Sloveniji predstavlja prvič, je Andrej Perko posnel nad Lokavcem pri Ajdovščini.   Foto: arhiv Galerije Gong
Fotografije, ki jih v Sloveniji predstavlja prvič, je Andrej Perko posnel nad Lokavcem pri Ajdovščini.  Foto: arhiv Galerije Gong

NOVA GORICA > Fotografije, predstavljene pod naslovom Terra mirabilis (v latinščini čudovita oziroma čudežna zemlja), je Andrej Perko (1946) v zadnjih dvanajstih letih posnel na območju plazu Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini. Zaradi specifične kemične sestave kamnin, v katerih so že ob koncu 18. stoletja odkrili visoko vsebnost natrijevega sulfata, znanega kot Glauberjeva sol (sal mirabilis), plaz nenehno drsi in občasno predstavlja resno grožnjo prebivalcem.

Zemeljski plaz, ki vseskozi spreminja obliko, pa avtorju ponuja neskončno slikovitih in likovno privlačnih oblik in struktur. “Perko beleži tako geološke zapise preteklosti kot tudi preoblikovanje kamnin, ki vidno razpadajo, menjajo barvo ter lokacijo v relativno kratkem času. Iz premišljeno kadriranih kompozicij lahko gledalčevo oko izlušči tudi številne zoomorfne in antropomorfne like ter motive, ki asociirajo na distancirane posnetke zemeljskega površja. V tem smislu fotografske podobe spominjajo na frotaž,” je v spremnem besedilu zapisala kustosinja razstave Nataša Kovšca.


Najbolj brano