S pomočjo dojenčka do naj podjetniške ideje

Spletni portal Razvoj otroka, Šola branja s pomočjo 3 D črk in nov kineziološki center Corpus so zmagovalne podjetniške ideje letošnjega natečaja Inovativna Postojna, s katerim v podjetniškem inkubatorju Perspektiva spodbujajo tudi ustanavljanje in razvoj novih, mladih podjetij. Po prenovi še preostalega dela bo zanje kmalu več prostora tudi v inkubatorju.

Zmagovalci natečaja Inovativna Postojna 2019 (z leve): Tina 
Hrabar, Nenad Arizanović in Tjaša Savković. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Zmagovalci natečaja Inovativna Postojna 2019 (z leve): Tina Hrabar, Nenad Arizanović in Tjaša Savković. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Dobila sem dojenčka in z njim priložnost, da naredim nekaj novega,” pravi Tina Hrabar, vzgojiteljica in ustanoviteljica portala Razvoj otroka, ki si je na letošnjem natečaju Inovativna Postojna prislužil zmagovalni naziv Naj ideja. Leto porodniškega dopusta je bilo zanjo leto raziskovanja z dojenčkom. Na tej podlagi je nastal inovativen spletni program za razvoj otroka.

Portal razvojotroka.si združuje tako brezplačne kot plačljive vsebine, podprte z video prikazi dejavnosti in igre z dojenčkom, ki spodbujajo razvoj otroka na vseh ključnih področjih in prisotno povezovanje z otrokom brez dragih pripomočkov. V sodelovanju z različnimi strokovnjaki si avtorica želi portal še nadgraditi, da bi mladi starši našli na enem mestu vse verodostojne in pomembne vsebine, povezane s prvim letom otrokovega življenja. Zaposlitev v vrtcu je Hrabarjeva tako pogumno zamenjala za podjetniško pot.

Uredili bodo še drugo nadstropje

Pritličje in prvo nadstropje Podjetniškega inkubatorja Perspektiva, ki deluje v poslovno-obrtni coni Veliki Otok, sta polna, zato namerava Občina Postojna v okviru Dogovora za razvoj regij do 2021 urediti še drugo nadstropje. To jo bo stalo 716.000 evrov, a bo v tej vsoti 587.000 evrov evropskega in državnega denarja. Začetek gradbeno-obrtniških del je predviden prihodnje leto. “Potreba po dodatnih kapacitetah je velika, smo pa v naši regiji šele na primarni ravni procesa inkubiranja in še nismo dosegli stopnje, ko bi se mladi podjetniki ukvarjali večinoma z razvojnimi aktivnostmi, visokimi tehnologijami in z ostalimi panogami, ki dosegajo višjo dodano vrednosti V glavnem srečujemo podjetnike, ki nudijo storitve, pri čemer je njihov cilj najprej preživetje, šele nato razvoj. Je pa tudi Inovativna Postojna že pokazala na nekaj posameznikov mlade generacije, ki se ne oklepajo več v tolikšni meri vsidrane težnje po varnosti, temveč so pripravljeni tvegati,” opaža Jana Nadoh Bergoč iz Regionalne razvojne agencije Zeleni kras. Trenutno v okviru inkubatorja deluje 24 potencialnih podjetnikov (ki delajo preko osebnega dopolninega dela, društva ali treje osebe) in sedem start-up podjetij. Skozi mentoriranje se je ustanovilo eno podjetje in ena samozaposlitev v kulturi. Prostore najemajo oziroma uporabljajo za so-delo. Inkubator nudi ugodnejšo najemnino in svetovalne storitve.

Učenje branja olajšajo 3D črke

Z nazivom Naj družbeno koristna ideja pa je komisija za Šolo branja - program težki bralci nagradila Nenada Arizanovića, knjižničarja v postojnski knjižnici in motivatorja branja. Program je namenjen učenju branja s pomočjo 3 D črk in besednih iger v predšolskem obdobju in prvi triletki osnovne šole. “Na ta način predvsem otrokom z motnjami pozornosti, disleksijo in podobnimi težavami približamo črke in jim olajšamo učenje branja,” poudarja Arizanović, ki je program razvil in preizkusil s pomočjo svojega sina. Zdaj ga bo dodatno izpilil v okviru projekta evropskega programa Erasmus, v katerem bo s tujimi partnerji sodelovala postojnska knjižnica. Hkrati ga namerava tudi tržiti prek delavnic, tečajev, predavanj. Staršem obenem polaga na srce, naj otrokom čim več berejo, in sicer večkrat isto knjigo, dokler sami ne izberejo druge. “Otroci so dnevno bombardirani s toliko informacijami, da jih ne morejo predelati. Zato ne potrebujejo vsak večer nove pravljice,” pravi.

Kineziološka vadba

Tjaša Savković, prejemnica nagrade za Naj pitch (samopredstavitev), svojo podjetniško idejo uresničuje že slab mesec, odkar je odprla kineziološki center Corpus v Postojni, prvega takšnega na Primorskem, kjer že vadi 60 strank. “Name se je obračalo vse več ljudi, zato sem odprla center,” pravi kineziologinja.

Strokovna komisija (Barbara Tanze, Mateja Morel Rutar in Tomaž Stritar) je zmagovalce določila med 16 izbranimi (od 20 prijavljenih), potem ko so več mesecev pilili svoje ideje v podjetniški šoli in posamično z mentorji. Tamara Bergoč, koordinatorka v inkubatorju, je zadovoljna, da je odziv na natečaj vsako leto večji in da nekateri udeleženci skozi proces svoje inovativne ideje razvijejo v podjetniško pobudo, kar je glavni namen.


Najbolj brano