Nazaj v prihodnost

Ko je minister za okolje in prostor Simon Zajc na letošnji Dan državnosti praznoval 39. rojstni dan, še ni mogel vedeti, kaj ga čaka, čeprav je tistega dne v bližini Dola pri Hrastovljah iztiril vlak in je 10.000 litrov kerozina steklo v tla, po katerih običajno teče podtalnica in napaja izvir reke Rižane - vodni vir Rižanskega vodovoda Koper. Tri mesece kasneje se 9000 litrov letalskega goriva še vedno pretaka po nikoli do konca raziskanem kraškem podzemlju in ogroža pitno vodo za 90.000 Istranov in 30.000 obiskovalcev.

Da Istra potrebuje dodatni vodni vir, je postalo jasno še zadnjemu uradniku na okoljskem ministrstvu, minister je napovedal, da bo država končno izpolnila dolžnost in Istri zagotovila dovolj pitne vode. Zajc je imenoval posebno delovno skupino, ki je pred dvema dnevoma naposled sprejela odločitev, ki pa Istri še vsaj deset let ne bo prinesla niti enega dodatnega litra vode.

Ministrstvo bo znova naročilo študijo, v kateri bodo tokrat preučili štiri možne rešitve, medtem ko so jih leta 2002 kar devet.

Ministrstvo bo znova naročilo študijo, v kateri bodo tokrat preučili štiri možne rešitve, medtem ko so jih leta 2002 kar devet in izbrali projekt Padež, gradnjo vodne akumulacije na potoku v Brkinih. Ostale možnosti so črtali, kajti zagotavljanje vode iz Brestovice, vira Kraškega vodovoda Sežana, pomeni črpanje z italijanskega in ne našega vodozbirnega območja. Območje za Malne na Planinskem polju, s katerim oskrbujejo postojnsko in pivško občino, ogroža vojaško vadišče Poček in sodi v donavsko, ne pa jadransko vodno območje. S povečanim odjemom iz reke Reke in izkoriščanjem umetnih jezer Mola oziroma Klivnik pa bi jezeri ob sušnih poletjih izsušili ter obenem ogrozili Škocjanske jame, ki so pod Unescovo zaščito, ker bi morali Reki spremeniti režim. Prav zato so se odločili za Padež, pripravili terenske raziskave in celo državni lokacijski načrt z vsemi soglasji, potrebnimi do prve javne razgrnitve. Nakar so projekt leta 2006, v obdobju ministra Janeza Podobnika, ustavili, tudi zaradi neke druge študije, ki so jo menda brez celovitega vpogleda opravili tuji strokovnjaki.

Preveč kuharjev pokvari juho, a jed se pokvari tudi, če jo kar naprej pogrevamo. Naj torej najboljšo rešitev določi Zajc s svojo ekipo, jo uzakoni po interventnem zakonu à la Lex Magna ali pa naj nadaljuje s pripravo prostorskega načrta za Padež.


Preberite še


Najbolj brano