Hladen tuš za Malenića v mestnem svetu

Na današnji seji koprskega občinskega sveta je direktor javnega stanovanjskega sklada Goran Malenić doživel nezaupnico, saj večina svetnikov ni podprla dveh ključnih dokumentov sklada.

Na tej lokaciji bodo v prihodnje zgradili neprofitna stanovanja in 
oskrbovana stanovanja. Foto: Nataša Hlaj
Na tej lokaciji bodo v prihodnje zgradili neprofitna stanovanja in oskrbovana stanovanja. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ali lahko torej Gorana Malenića skrbi za lasten položaj v stanovanjskem skladu, na kar poznavalci namigujejo že od začetka poletja? Ne gre prezreti, da z njegovim delom ni zadovoljen ne župan Aleš Bržan ne nadzorni svet sklada na čelu s predsednico Mojco Hilj Trivić, negativno oceno pa mu je danes prisodil tudi odbor za finance in gospodarstvo pod taktirko svetnice in podžupanje Olge Franca. “Preučili smo poslovanje sklada in ugotovili, da bi morali določene odločitve revidirati, a se za izredno notranjo revizijo nismo odločili, ker bi to finančno preveč obremenilo sklad,” pravi Hilj Trivićeva. Z ugotovitvami so seznanili tudi župana.

“To je nezaupnica kolektivu sklada”

Malenić je sicer prepričan, da so občinski svetniki z zavrnitvijo tako poslovnega in finančnega načrta sklada za leto 2018 kot rebalansa omenjenih načrtov za leto 2019 izglasovali nezaupnico celotnemu kolektivu sklada, ki si po njegovem mnenju zelo prizadeva za uresničitev projekta neprofitnih stolpičev nad Dolinsko cesto v Olmu. “Že od julija se izvajajo pritiski za moje delovno mesto. Mislim, da se bom obdržal do konca mandata, ki mi poteče oktobra prihodnje leto,” vseeno ocenjuje.

Da podaja negativno mnenje k obema dokumentoma, je svetnike najprej seznanil župan, nato pa je žebelj v krsto zabila še Olga Franca, ki pravi, da poslovno in finančno poročilo za minulo leto “ni ustrezno obrazloženo in ne podaja utemeljitve odstopanj od sprejetega poslovnega načrta, zato predlagamo občinskemu svetu, da ga ne sprejme.” Odbora za finance in gospodarstvo pa ni prepričal niti predlog rebalansa finančnega načrta stanovanjskega sklada za leto 2019, saj “ne temelji na realnih pogojih za njegovo realizacijo.” Olga Franca opozarja, da projekt neprofitnih stanovanj spremljajo številne neznanke, od netransparentne finančne konstrukcije do nejasnega terminskega načrta.

Malenić se sklicuje na birokratske postopke, saj da so šele pred kratkim dobili informacijo, da je vloga za gradbeno dovoljenje za enega od stolpičev (dokumentacijo so oddali decembra lani) prva na seznamu za obravnavo, medtem ko se do zdaj zadeva ni premaknila z mrtve točke.

Razlage enake, nova le barva fasade

Prepričan je, da bi lahko tudi župan Bržan s klicem na upravno enoto “pospešil postopke”. Bržan pa mu z druge strani ne ostaja dolžan. “Že tretje leto v občinskem svetu poslušamo enake razlage. Danes smo lahko izvedeli le to, da se je spremenila barva fasade na bodočih neprofitnih blokih,” je nezadovoljen.

Malenić obenem še pojasnjuje, da so jih pred dnevi presenetile nove okoliščine na republiškem stanovanjskem skladu, ki ga po novem ne zanima več gradnja neprofitnih stanovanj v lastni režiji, temveč zgolj soinvestitorstvo. “Naložba za gradnjo neprofitnih stanovanj je vredna 20 milijonov evrov, koprski stanovanjski sklad mora v ta znesek prispevati 4,4 milijone evrov. Zagotovili bi jih lahko tako, da bi prodali naše poslovne prostore v Zelenem parku in zemljišče v Olmu, ki smo ga kupili od Merkurja v stečaju,” napoveduje Malenić. Če bi šlo vse po načrtih, bi po njegovem mnenju stanovanja lahko začeli graditi spomladi prihodnje leto, vseljiva pa bi bila predvidoma februarja leta 2021.


Najbolj brano