Po 40 letih spet v gimnazijskem atriju

Več kot sto nekdanjih dijakinj in dijakov se je pred dnevi zbralo na Gimnaziji Koper, da bi proslavili častitljivo 40. obletnico mature.

Na častitljivi 40. obletnici se je zbralo več kot sto nekdanjih 
gimnazijk in gimnazijcev.  Foto: Taja Pajmon Rak
Na častitljivi 40. obletnici se je zbralo več kot sto nekdanjih gimnazijk in gimnazijcev.  Foto: Taja Pajmon Rak

KOPER > Nekdanji dijakinje in dijaki, ki so gimnazijo obiskovali od leta 1975 do 1979 (kdo od njih tudi kakšno leto dlje), se je v soboto dopoldne zbralo v gimnazijskem atriju, kjer so lahko srečali kar nekaj svojih profesorjev in profesoric.

Leta 1979 je na koprski gimnaziji maturiralo za sedem razredov gimnazijcev, ki so obiskovali štiri paralelke splošne gimnazije in dve pedagoške smeri, ter nekaj dijakinj iz sežanskega oddelka vzgojiteljic.

Na prisrčnem srečanju s sošolci in profesorji so nekdanji gimnazijci imeli tudi “razredno uro”.

Večina jih je po srednji šoli ostala v slovenski Istri, marsikoga pa je življenje odpeljalo drugam. A srečanje, ki se je v sproščenem vzdušju nadaljevalo v gostišču Valmarin, je pokazalo, da jih primorsko-mediteranska mentaliteta še vedno veže in združuje. Nič hudega, če so pozabili, kako se prav poje Gaudeamus Igitur, po srcu so ostali (koprski) gimnazijci: svobodnega duha in uravnovešenih ambicij.

Čeprav si je ta generacija maturantov znanje nabirala v drugi polovici sedemdesetih let, njihove svinčene teže v svobodnem, liberalnem vzdušju tedanje gimnazije, kjer so lahko poslušali zanimive goste, ki so jih mednje pripeljali neupogljivi profesorji, in razmišljali s svojo glavo, v glavnem niso občutili. Tako kot so maturanti lahko ponosni na koprsko gimnazijo, je tudi ta lahko ponosna nanje.

Gimnazijski maturanti


Najbolj brano