Učna pot v Škocjanskem zatoku obiskovalcem, ne vandalom

Naravni rezervat Škocjanski zatok bo dobil bolj urejeno podobo območja pod ankaransko vpadnico, nasproti nakupovalnega središča Park City. Z donacijo Luke Koper, ki je prispevala 25.000 evrov, bodo uredili okolico, učno pot in vstopni točki, kjer bodo namestili zapornici za preprečevanje dostopa motornim vozilom in kolesom.

Območje Škocjanskega zatoka pod ankaransko vpadnico so 
zasedli delovni stroji, ki odstranjujejo  odvečno zarast in redčijo 
grmičevje. Foto: Nataša Hlaj
Območje Škocjanskega zatoka pod ankaransko vpadnico so zasedli delovni stroji, ki odstranjujejo odvečno zarast in redčijo grmičevje. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Pod ankaransko vpadnico je obiskovalcem Škocjanskega zatoka prav tako na voljo opazovalnica ptic in drugih živali, ki jim naravni rezervat predstavlja stalni ali začasni dom.

Žal so si ta predel vse pogosteje lastili vandali, za piko na i pa so poskrbeli posamezniki, ki naravo smetijo z ostanki hrane, pijače, cigaretnimi ogorki in celo kosovnimi odpadki. Občasno so zatočišče tam našli tudi brezdomci in odvisniki. Ob našem obisku so bile stene opazovalnice povsem porisane z grafiti, okolica pa nastlana z odpadki.

Strokovni vodja naravnega rezervata Borut Mozetič pravi, da so se odločili narediti konec takšni anarhiji. Očem dokaj skrit vhod v zatok si zasluži novo priložnost, zato so območje zasedli delovni stroji, ki bodo odstranili odvečno zarast in zredčili grmičevje. “Večja drevesa in avtohtona vegetacija bodo ostali. Med cesto in brežino zatoka bomo uredili odprto travnato površino, ki bo omogočala večjo preglednost nad učno potjo in dogajanjem na tem predelu,” napoveduje Mozetič.

Na nasipu ob opazovalnem stolpu nameravajo zasaditi brnistro, s čimer želijo preprečiti vzpenjanje na nasip in s tem kaljenje miru živalim v zatoku. Čaka jih tudi asfaltiranje povezave med pločnikom in vstopno točko, namestitev svetilk in dveh varnostnih kamer ter postavitev informativnih tabel o zavarovanem območju.


Najbolj brano