Roglič je vselej med favoriti

Ko se na startnem seznamu kronometra pojavi Primož Roglič, je vedno v najožjem krogu favoritov za končno zmago. Tako bo tudi danes na svetovnem prvenstvu v Angliji, kjer bo slovenske barve zastopal še idrijski kolesar Jan Tratnik.

Primož Roglič je na Norveškem pred dvema letoma v kronometru 
osvojil srebro.  Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Primož Roglič je na Norveškem pred dvema letoma v kronometru osvojil srebro.  Foto: Kolesarska zveza Slovenije

LEEDS > Glavno vprašanje je seveda, ali je Primož Roglič predelal napore dirke po Španiji, povezane tudi s padcem v 19. etapi. V zaključku Vuelte je posledice pred tekmeci dobro skrival, danes bodo maske padle. “Poškodbe se celijo, ni pa še vse idealno. Vseeno menim, da ne bodo vplivale na rezultat. Vloga favorita me ne obremenjuje, vsak bo začel z ničle. Trasa je razgibana, gotovo pa bo zmagal kolesar, ki bo zelo dobro pripravljen,” je po ogledu kronometra povedal Roglič.

Ura resnice pač ne odpušča, tudi sicer neznank v enačbi ne manjka. Ena se nanaša na muhasto otoško vreme, ki lahko na zelo tehnični progi igra kar pomembno vlogo. Današnji kronometer se bistveno razlikuje od lanskega v Innsbrucku, a tudi od tistega v Bergnu pred dvema letoma, ko je Roglič osvojil srebro, Jan Tratnik pa deseto mesto. Po ravninskem delu je sledil strm ciljni klanec, pred katerim jih je precej opravilo tudi menjavo koles.

4

naslove prvaka, največ v vožnji na čas, kjer se delijo odličja od leta 1994, ima Nemec Tony Martin

Lani je bil kronometer z dolgo ravnino in petkilometrskim vzponom sredi dirke precej bolj pisan na kožo specialistom vožnje na čas. Svojo priložnost je izkoristil Avstralec Rohan Dennis, ki bo letos branil naslov. Njegova forma je precejšnja neznanka, potem ko je zapustil dirko po Franciji v še ne docela pojasnjenih okoliščinah pred edinim posamičnim kronometrom. Roglič ima izjemno močnega aduta v vožnji na čas, ki ga s pridom koristi na etapnih dirkah, tako kot tudi svetovni prvak iz leta 2017 Nizozemec Tom Dumoulin ali Britanca Chris Froome in Geraint Thomas. Našteta trojica pa se je zaradi različnih razlogov odpovedala nastopu na svetovnem prvenstvu.

Po drugi strani velja, da so se specialisti za vožnjo na čas povečini ciljno posvečali vadbi kronometra in v zadnjem obdobju tekmovali bolj za pokušino. To velja tudi za Tratnika, ki je lani izgubil boj z uro, danes pa bo zavrtel pedala ob 14.35. Današnja razgibana proga, s krajšimi vzponi, spusti, nepreglednimi ovinki, nadvozi, podvozi in mostički naj bi mu bila precej bolj pisana na kožo. Ustrezala naj bi tudi Rogliču, ki se bo podal na start ob 15.39.30, bo pa treba na 54 kilometrih vsekakor pravilno porazdeliti moči. Seveda ima tudi konkurenca svoje račune.

Ob Dennisu in Rogliču med glavne kandidate za zmago uvrščajo še belgijskega čudežnega dečka, komaj 19-letnega Remca Evenepoela, ki je letos že osvojil naslov evropskega prvaka, in njegovega rojaka, lani bronastega Victorja Campenaertsa. Nekdanja svetovna prvaka, veterana Nemec Tony Martin, ki jo je ob padcu skupil na Vuelti, in Belorus Vasil Kirjenka ne sodita v ožji krog favoritov in le pogojno v širšega, kjer so še aktualni evropski podprvak Danec Kasper Asgren, Američan Chad Haga, ki je dobil zadnji kronometer na Giru in premagal sicer načetega Rogliča, v vožnjah na čas vselej stanovitni Španec Jonathan Castroviejo, pa Portugalec Nelson Oliveira, ki se je na zadnjih dveh SP uvrstil tik pod stopničke zmagovalnega odra.

Štrene v vrhu pa bodo poskušali pomešati še Rogličev moštveni kolega pri Jumbu Vismu, Nizozemec Jos van Emden, Novozelandec Patrick Bevin, ki je osvojil drugo mesto za Rogličem na edinem posamičnem kronometru letošnje Vuelte, Luksemburžan Bob Jungels, Švicar Stefan Küng, Poljak Maciej Bodnar ... Vsekakor bo pestro.


Najbolj brano